Venezuela brengt hoge coupures in omloop
05 Dec 2016, 08:17
foto
Venezolanen staan in de wachtrij bij een ATM. (Foto: Getty Images)


Venezuela geeft nieuwe biljetten van hogere coupures uit in een poging om te kunnen gaan met een aantal van de praktische problemen van de sterk stijgende inflatie. Een rugzak vol geld is vaak nodig om rekeningen in een restaurant of supermarkt te betalen.

De centrale bank heeft aangekondigd dat zij op 15 december zes nieuwe biljetten van 500 tot 20.000 bolivars in omloop zal brengen. Op dit moment is de grootste coupure 100 bolivars met een waarde van ongeveer US$ 0,02. De munt is in de afgelopen maand 60% ten opzichte van de US dollar gedevalueerd op de zwarte markt.

"Dit zal het betalingsverkeer efficiënter maken, commerciële transacties vergemakkelijken en de kosten van de productie, de vervanging en de overdracht minimaliseren... wat zich zal vertalen in voordelen voor het bankwezen, de handel en de algemene bevolking", zegt de centrale bank.

Het systeem van creditcard in Venezuela en de transacties bij de geldautomaten is vrijdag bevroren, waardoor bedrijven niet in staat zijn om transacties te verwerken. Ze moeten vragen naar contant geld of vragen om de betaling uit te stellen.

De socialistische president Nicolas Maduro schuift de schuld van de problemen op een cyber-aanval. Hij beweert dat de economische crisis wordt gesteund door de Verenigde Staten. De laatste gepubliceerde overheidscijfers over de inflatie van december vorig jaar, houden de inflatie op 180%. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de prijzen volgend jaar met meer dan 2.000% zullen stijgen.
De Venezolaanse economie is hard getroffen door de daling van de olieprijs, de belangrijkste bron van inkomsten. En sinds 2003 heeft het land ook strenge muntcontroles.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May