Badrising: Binnen vijf jaar opzet diplomatieke school
04 Dec 2016, 16:13
foto
Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. (Foto: Raoul Lith)


Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken (BUZA) heeft aangekondigd dat de Republiek Suriname binnen vijf jaar start met het opzetten van een diplomatieke school. Het gebouw komt te staan tussen het nieuwe gerenoveerde pand van BUZA en het andere ‘tijdelijke’ kantoorgebouw.

“We hebben in de 41 jaar dat we onafhankelijk zijn eigenlijk geen diplomatieke school gehad hier. Alle landen in de omgeving hebben een dergelijke school. Het is heel belangrijk om goed getraind en gekwalificeerd kader te hebben voor je diplomatieke dienst. Je diplomatieke dienst is het hart van wat je aan beleid wil uitdragen, voor je contacten met het buitenland en voor je internationale relaties,” benadrukt Badrising. Zij geeft aan dat het nu incidenteel gebeurt dat mensen, als er beurzen zijn, naar opleidingen gestuurd worden. Volgens haar boet je hierdoor in aan kwaliteit van het werk en wat je eigenlijk wil afleveren. "We willen heel systematisch met een diplomatieke school beginnen waar we mensen vanaf het begin aan af kunnen trainen totdat ze op het niveau van een ambassadeur kunnen komen. Er zijn een heleboel ervaren diplomaten en er zijn landen, zoals Australië, Chili, China, Indonesië en onze buurlanden die ons die technische ondersteuning aangeboden hebben", zegt de BUZA minister. Momenteel zijn er mensen die in Chili studeren en in het verleden hebben velen in Brazilië hun studie gedaan.

“Je moet kader kunnen creëren om effectief je buitenlands beleid te kunnen uitvoeren". Minister Badrising meent dat “je buitenlands beleid ter ondersteuning van je ontwikkelingsbeleid is. Als je ontwikkelingssamenwerking tot een goede manier tot vol wasdom wil brengen, moet je mensen hebben die kunnen onderhandelen, die goed de talen kunnen spreken, die begrijpen wat er in de wereld omgaat en die de link kunnen maken met wat we willen doen met onze ontwikkelingsprogrammering.” Het gaat dus volgens haar om goed gekwalificeerd kader dat de ontwikkelingsdoelen kunnen helpen uitvoeren.

Momenteel is het beleid dat met kleinere diplomatieke vertegenwoordigingen moet worden gewerkt, ook vanwege het feit dat er verantwoordelijker moet worden omgegaan met de financiële middelen. Het ministerie probeert zoveel mogelijk op de technische niveaus de ervaren diplomaten uit te sturen die kunnen en bereid zijn om te 'multitasken'. Badrising zegt de medewerkers op de buitenposten dat ze het oog, het oor en de mond van de Republiek Suriname zijn. Ze moeten zichzelf als een ambassadeur op alle niveaus uitdragen, omdat je de kans krijgt je land op dat niveau te kunnen uitdragen. “Het vraagt een ander soort opstelling en attitude wanneer je mensen op je buitenpost hebt,” meent Badrising, die ongeveer dertig jaar in de diplomatieke dienst zit.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May