Haïti: Jovenel Moise wint eerste ronde verkiezingen
29 Nov 2016, 11:11
foto
Zakenman Jovenel Moise heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. (Foto: Getty Images)


Zakenman Jovenel Moise heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. Volgens voorlopige resultaten is Moise goed voor 55,67% van de stemmen tegenover 19,52% voor zijn naaste rivaal Jude Celestin.

Het hoofd van de voorlopige Kiesraad, Uder Antoine, zegt dat Jean-Charles Moise 11,04% van de kiezers voor zich heeft gehad, terwijl Maryse Narcisse komt op 8,99%. De verkiezingen hebben op 20 november plaatsgevonden, meer dan een jaar nadat het resultaat van de vorige stembusgang nietig werd verklaard na beschuldigingen van wijdverbreide fraude.

In oktober 2015 had Moise de stemming gewonnen, maar zijn rivaal Celestin protesteerde daartegen. Na gewelddadige onlusten die daarop volgend, is de stemming nietig verklaard. Ook bij de laatste verkiezingen zijn er gewelddadige botsingen geweest tijdens het wachten op de resultaten.

Interim-president Jocelerme Privert heeft tot kalmte gemaand in aanloop op de bekendmaking van de resultaten. “Gewelddaden kunnen de vruchten van de mooie dag die we op 20 november hadden, alleen maar bederven.” Privert is in februari benoemd door het parlement nadat de zittende president, Michel Martelly, aan het einde van zijn termijn was afgetreden. Moise is de uitverkoren opvolger van president Martelly.

Haïti is al tientallen jaren geteisterd door politieke instabiliteit en armoede. Het land worstelt nog steeds met zijn herstel van een verwoestende aardbeving in 2010.
Tienduizenden mensen leven nog steeds in tijdelijke opvang, terwijl cholera tot bijna 10.000 personen heeft gedood.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May