Hoofdinspecteur Rakijo: Er is een scenario opgezet
29 Nov 2016, 13:33
foto


Hoofdinspecteur Robert Rakijo wordt onder andere verdacht van verduistering van boetegelden, uitlokking tot meineed, wederrechtelijke vrijheidsberoving, verduistering van staatseigendom en in beslag genomen goederen. Op de rechtszitting van maandag verklaarde Rakijo dat hij zijn werk naar eer en geweten heeft uitgevoerd. Hij meent dat er een scenario tegen hem is opgezet.

Kantonrechter Siegline Wijnhard heeft de man gehoord. Rakijo verklaarde dat hij de in beslag genomen garnalen niet heeft verkocht. De garnalen waren bedorven, daarom kon hij ze niet afstaan aan sociale instellingen. Hij heeft ze laten dumpen. Een getuige verklaarde dat hij US$ 400 aan Rakijo had betaald voor de garnalen die bij hem in beslag genomen waren. Bij de rechter-commissaris had Rakijo dit wel bekend, maar op de zitting kwam hij terug op zijn verklaring. Hij zei dat het een omissie van hem was om het feit te bekennen: het was laat, hij was moe en tekende toen zijn proces-verbaal.

Een politieman heeft verklaard dat hij in opdracht van Rakijo een vals proces-verbaal heeft opgemaakt over het dumpen van de garnalen. Deze zouden zijn verkocht. Wijnhard merkte op dat de verklaring van de politieman die het valse proces-verbaal heeft opgemaakt en de bekentenis van Rakijo bij de rechter-commissaris overeenkomen.

Enkele smokkelaars die aangehouden waren, hebben verklaard dat Rakijo ze voorhield dat ze in vrijheid gesteld konden worden, als ze geld zouden betalen. Ook zij waren met garnalen aangehouden. De hoofdinspecteur ontkent dit. Hij krijgt juridische bijstand van raadsman Harold Belfor. Op 12 december zal deze zaak voortgezet worden.

De verdachte vervolgde zijn verhaal door te stellen dat hij bezig was met ordening van de backtrack-route, waardoor het smokkelgebeuren aangepakt werd. Hierdoor konden bepaalde mensen geen geld meer verdienen en dit zette kwaad bloed. Dit leidde tot diverse weerstanden tegen hem. Hij kreeg een tip van zijn medewerkers dat er 300 kilogram cocaïne getransporteerd zou worden van Nickerie naar Paramaribo. Kort daarna kreeg hij bericht dat hij afgelost zou worden als regiocommandant van West. Rakijo stelde toen zelf een onderzoek in en kwam erachter dat de belangen van de onderwereld gediend moesten worden en dat hij daarom plaats moest maken.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May