Gajadien: Ingrijpen overheid zorgt voor onzekerheid
28 Nov 2016, 01:23
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat met het ingrijpen in het financiële verkeer de overheid slechts verdere onrust en onzekerheid creëert. "Er worden maatregelen getroffen zonder dat er vooraf een conditie is getroffen van transparantie en goede regelgeving. Terwijl er geklaagd wordt over speculaties, merken wij dat het juist de staatsbedrijven zijn die zich voornamelijk hiermee bezighouden of deelgenoot zijn hiervan. De maatregel over staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben en hun aan- en verkoop van vreemde valuta voortaan alleen via het bankwezen zullen lopen, moest de regering allang nemen," zegt de politicus in gesprek met Starnieuws.

Gajadien stelt dat terwijl de overheid eerder alle tools had én een enorme deviezenreserve heeft verkwanseld, nu met ad hoc maatregelen komt die voor onzekerheid zorgen. Deze maatregelen dienen getroffen te worden als een pakket. De overheid dient haar huiswerk eerst te maken. Gajadien vreest dat de zwarte markt verder zal floreren en de regering achter de feiten zal aanhollen. "Met lapmiddelen de economie onder controle proberen te houden of met dreigementen, heeft nergens ter wereld gewerkt. Ook tijdens de militaire dictatuur heeft men getracht de zwarte markt aan te pakken, maar niets heeft mogen baten".

"Het prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta wordt verboden, terwijl de Centrale Bank van Suriname zelf consultants hier ten lande betaalt in valuta of panden gehuurd heeft in valuta, dus huurovereenkomsten heeft. Deze maatregelen tref je met goede voorbereiding, anders blijven ze slechts papieren tijgers", voert Gajadien aan. Hij waarschuwt ervoor dat als er niet gezorgd wordt voor deviezen voor importen, enorme schaarste en prijsverhogingen het gevolg zullen zijn. "De ad hoc maatregelen zijn hetzelfde als dweilen met de kraan open in onze verslechterde economie die door de regering is gecreëerd," meent de VHP-topper.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May