Gov.sr weer bereikbaar; diverse landen geblokkeerd
27 Nov 2016, 00:01
foto
Gov.sr is weer bereikbaar. De toegang vanuit diverse 'verdachte' landen is geblokkeerd uit voorzorg.


De overheidswebsite gov.sr is weer bereikbaar, althans vanuit Suriname. Sinds woensdag zijn verschillende websites het slachtoffer geworden van een DDos aanval, waardoor de sites onbereikbaar worden. Ook de website van Surinaamsche Bank DSB Bank heeft met de aanvallen te maken. Uit voorzorgsmaatregel werd door de bank de website buiten werking gesteld. Verder is de website van de NDP platgelegd, terwijl nog enkele zijn aangevallen.

Gardelito Hew A Kee, coördinator E-government, zegt aan Starnieuws dat de toegang vanuit computers uit diverse landen geblokkeerd is naar de overheidswebsite. Hij vraagt aan Surinamers om de internetverbinding van hun computers uit te zetten wanneer ze niet online hoeven. Het kan best zijn dat de aanvallers gebruik zullen maken van Surinaamse computers om de aanvallen voort te zetten.

Uit onderzoek blijkt dat vanuit Bulgarije e-mails zijn verstuurd door de aanvallers die zeggen dat ze internationale hackersgroep Anonymous zijn. Aangekondigd is dat verschillende computers ter wereld, waaronder ook die uit Suriname, gebruikt worden om de aanvallen voort te zetten. Deze groep stelt dat de regering corrupt is, vandaar dat de sites worden aangevallen.

Hew A Kee benadrukt dat alle gegevens van de aangevallen websites in tact zijn. Het is de aanvallers niet gelukt om in te breken in de computers. DSB Bank zegt in een persbericht dat door de cyber-aanval er voorzorgsmaatregelen genomen zijn. De website en internetbanking zijn tot nader order buiten werking gesteld. De bank geeft aan dat haar klanten normaal gebruik kunnen maken van de overige diensten. Intussen is de website van de bank gedeeltelijk bereikbaar.

De zaak wordt continu gemonitord door deskundigen, zegt Hew A Kee. Niet wordt uitgesloten dat er Surinaamse links zijn bij deze aanval. Ook de buitenlandse aanvallers worden met hulp van experts opgespoord, zodat er acties kunnen worden ondernomen tegen hen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May