Bhangra muziek- en dansgroep op Srefidensi viering
26 Nov 2016, 07:18
foto
‘Asian Punjabi Folk Dance Club’


De ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’, een twaalf koppige Bhangra muziek- en dansgroep uit India, is zondag de hoofdattractie tijdens de Srefidensi viering op het Onafhankelijkheidsplein. De ambassade van India en het Indiaas Cultureel Centrum (ICC) hebben de groep laten halen ter gelegenheid van 41 jaar Srefidensi.

De ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’ komt uit de noordelijke deelstaat Punjab. Het is de tweede keer dat de Indiërs een Bhangra muziek- en dansgroep naar Suriname halen. De afgelopen drie tot vier jaar kreeg Suriname meer bezoeken van Indiase Bhojpuri groepen. “Wij willen met deze bezoeken het cultureel erfgoed van Noord-India tentoonstellen”, zegt ICC-directeur Ranjit Arora aan Starnieuws.
Bhangra is een eeuwenoude muziekstijl voor volksdansen om de lente feestelijk binnen te halen. In de liederen worden verschillende onderwerpen bezongen, zoals het harde leven van de landbouwer, sociale omstandigheden of culturele items. Zo wordt Bhangra, behalve als folkloristisch entertainment, ook gezien als boodschapper van sociale kwesties. Het slaginstrument de Dhol speelt een belangrijke rol in de stijl.

Het optreden zondag is in samenwerking met de Culturele Unie Suriname. Het feest begint rond 5 uur in de namiddag. Er is een line-up van verschillende Surinaamse artiesten. De ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’ geeft een show van ongeveer 1,5 uur. Naast Bhangra, worden ook tien andere onderdelen gepresenteerd, zoals Folk Orchestra, een muziek optreden met verschillende instrumenten. In de Harvesting Dance, wordt het harde leven van een landbouwer uitgebeeld en Summi, de ringdans.

Het muziek- en dansgezelschap, staat onder leiding van Ashwani Kumar Sharma, een Bhangra docent. Hij doet ook alle choreografieën van de dansgroep. De artiesten treden zaterdag ook op tijdens de Asian Night op de residentie van de Chinese ambassadeur. Na hun performance zondag op het plein, reist de groep door naar Trinidad, Venezuela en St. Kitts voor optredens, zegt Arora.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May