Bee wil Telesur op de operatietafel leggen
25 Nov 2016, 06:17
foto
Assembleelid Marinus Bee wil informatie van de regering over Telesur. (Beeld: DNA)


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) wil Telesur op de operatietafel plaatsen. Dit zei hij donderdag in De Nationale Assemblee. Hij kreeg de gelegenheid van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om buiten de agenda om, kort de kwestie-Telesur aan de orde te stellen. Bee stelde dat er heel veel ruis is in de bedrijfsvoering bij het telecommunicatiebedrijf. Recent heeft Bee stukken ontvangen waaruit blijkt dat de regering US$ 150 miljoen geleend heeft bij de Bank of China voor een termijn van twintig jaar. Hij wil meer informatie over deze acute zaak.

Bee had dinsdag gezegd dat Telesur verkocht zou worden aan de Chinese telecom/ICT-reus Huawei. Vicepresident Ashwin Adhin ontkende staande de vergadering categorisch dat Telesur verkocht wordt aan Huawei. Er is wel een jarenlange samenwerking met dit bedrijf. Telesur is bezig met investering in breedband internet.

Schrijven rvc
De raad van commissarissen (rvc) van Telesur heeft intussen naar de medewerkers toe gereageerd in een schrijven ondertekend door president-commissaris Gardelito Hew A Kee. Hij geeft aan dat in het bedrijf Huawei een leverancier is gevonden om het 'National Broadband Plan 2016-2020' dat door Telesur ontwikkeld is, uit te voeren. Dit is als projectvoorstel ingediend bij de minister van Financiën die een financieringsaanvraag heeft ingediend bij de EXIM Bank.

"De afspraken die nodig zijn om het ambitieuze National Broadband Plan te kunnen financieren, worden naar verwachting eind december 2016 afgerond. Ter volledigheid: er is en zal derhalve geen sprake zijn van verkoop van eigendommen van Telesur of delen daarvan. Telesur zal de lening sluiten bij de Surinaamse overheid en de lening zal in Surinaamse dollars terugbetaald worden aan de overheid", zegt Hew A Kee in het schrijven aan de medewerkers.

Reactie vakbond
De werknemersbond bij Telesur heeft eveneens in een schrijven aangegeven zich grote zorgen te maken over de toekomst van het bedrijf. De werknemers zijn ongerust over een voorgenomen lening van ongeveer US$ 115 miljoen. Deze lening zou volgens de bond de continuïteit van het bedrijf in groot gevaar kunnen brengen, waarbij arbeidsplaatsen niet gegarandeerd zijn. Voor de bond is het nog steeds onduidelijk wie de lening aangaat en wat als onderpand zal worden gegeven. Ook is de vraag of de looptijd van 20 jaar verantwoord is, gezien de branche waarin het bedrijf opereert en de koers van SRD 5,60 wordt gehanteerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May