Ex-president Sarkozy verslagen in partijverkiezingen
21 Nov 2016, 08:25
foto
Ex-president Nicolas Sarkozy zal geen presidentskandidaat zijn van zijn partij bij de volgende verkiezingen in Frankrijk volgend jaar. (Foto: AFP)


De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is verslagen bij de strijd om het presidentskandidaatschap van zijn centrum-rechtse Republikeinse partij. Hij moest zijn meerdere erkennen in de gematigde Francois Fillon, die bij de partijverkiezingen de meeste stemmen heeft behaald.

Alain Juppé, die net als Fillon een ex-premier is, is als tweede geëindigd. Fillon en Juppé zullen het zondag tegen elkaar opnemen in een beslissende ronde. De winnaar wordt dan de presidentskandidaat van de partij voor de verkiezingen volgend jaar.

De Republikeinse presidentskandidaat zal dan hoogstwaarschijnlijk komen te staan tegenover de extreem-rechtse leider Marine Le Pen. Het is onwaarschijnlijk dat met de regerende impopulaire en verdeelde socialisten, een linkse kandidaat de eerste ronde in april zal overleven.

Opiniepeilingen suggereren dat de centrum-rechtse kandidaat de tweede ronde in mei zou kunnen winnen. In zijn toespraak waarin hij zijn nederlaag erkende, zei de 61-jarige Sarkozy: “Ik ben niet verbitterd, ik heb geen verdriet en ik wens het beste voor mijn land.” Aan verslaggevers heeft hij verteld dat hij de 62-jarige Fillon nu ondersteunt. Die zou met zijn “politieke keuzes” dichterbij hem staan dan Juppé. Fillon was premier tijdens het presidentschap van Sarkozy in de periode 2007-2012.

Volgens Fillon toont het resultaat dat er een sterke beweging van hoop in volle gang is. Hij heeft markthervormingen beloofd en werd in eerste instantie niet gezien als een top mededinger. Fillon heeft echter laat profijt gehad van de peilingen. “Verlies mag niemand vernederen, want we zullen iedereen nodig hebben,” zei hij. “Ik denk in het bijzonder aan Nicolas Sarkozy, de Franse ex-president.”

De 71-jarige Juppé was bestempeld als de favoriet bij de partijverkiezingen. Hij is een voormalige premier met een technocratisch inzicht. Hij heeft campagne gevoerd als een gematigde en een verbindende figuur in de nasleep van jihadistische aanslagen. "Deze eerste ronde was een verrassing," zei Juppé nadat duidelijk was geworden dat hij op de tweede plaats was gekomen. "Volgende week zondag zal, als u dat wilt en als ik wil, nog een verrassing brengen."

Sarkozy werd algemeen gezien als een meer verdeelde en strijdbare persoon dan zijn toonaangevende rivalen. In de afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij een opvallend schandaal over de schending van de grenzen van campagne-uitgaven in de verkiezingen van 2012. In september oordeelde een rechter dat Sarkozy zich voor de rechtbank moet verantwoorden in deze zaak.

De opkomst bij de eerste ronde van de partijverkiezingen was met bijna vier miljoen mensen hoger dan verwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May