Barmhartigheid monseigneur Zichem dient als voorbeeld
21 Nov 2016, 00:42
foto
De kist met het ontzielde lichaam van monseigneur Aloysius Zichem wordt gedragen naar de Kathedrale Basiliek. (Beeld: René Gompers)


“Wees barmhartig zoals onze Hemelse Vader dat is. En als dat te hoog gegrepen is, wees dan barmhartig zoals ‘Al’ dat was,” geeft bisschop Karl Choennie de aanwezigen mee. “Monseigneur Aloysius Zichem heeft de barmhartige Liefde van God heel concreet gemaakt voor ons als individu en voor de Surinaamse samenleving. Hij heeft het voorbeeld gegeven.” Monseigneur Zichem is een week geleden overleden. Zijn kist is zondag na een bezielende uitvaartdienst in de Kathedrale Basiliek, in de tombe onder de sacristie (bewaar/kleedruimte in de basiliek) bijgezet.

Tijdens de plechtige eucharistieviering bij de uitvaart is vooral de barmhartigheid van Zichem, diens wijsheid en geloof in mensen, gememoreerd. Bisschop Choennie heeft het goed opgekomen publiek enkele gedachten van de ingeslapen geestelijke laten horen door uit enkele vastenbrieven van hem voor te lezen. “Het ligt vaak aan onmacht en niet aan onwil bij mensen om het goede dat ze willen en zien, te doen,” citeert Choennie wijlen Zichem die zijn bevinding met enkele voorbeelden heeft gestaafd. “Ik was eens op een feestje. Er kwam een meisje naast me zitten met een cup soft. Ze zat heel ongemakkelijk. Toen ik haar vroeg wat er aan de hand was, zei ze dat ze de frisdrank voor haar broertje bewaart, omdat hij niet op het feestje mag komen. Maar het feestje duurde langer dan gedacht en het meisje nam elke keer een slok. Ik had zo met haar te doen en heb haar gezegd dat het niet erg is, dat ze alles mag opdrinken en mag meedoen met het feestje. Ik heb ervoor gezorgd dat ze wat frisdrank kon meenemen naar huis.”

“Wat ik bij dat meisje zag, zie ik ook in de samenleving,” vervolgt Choennie de brief van Zichem. “Wij, in de kerk en ook in het land, hebben zulke goede voornemens. We maken zoveel mooie plannen en programma's, beleidsplannen, vijfjarenplannen, structurele aanpassingsprogramma's, maar brengen er dikwijls heel weinig van terecht. Niet door onwil, maar onmacht en menselijke zwakheid. Maar die zwakheid kunnen we overwinnen. Door ons open te stellen voor Gods Liefde.”

Choennie merkt op dat Zichem zich heel bewust was van de ‘hebi's’ waar het volk mee zit, maar dat hij ondanks alles in de samenleving geloofde. “Ik kon in hem de barmhartige vader ontdekken die de verloren zoon, bewogen door zijn ellende en in beweging komt, naar hem toesnelt en met liefde omarmt,” geeft de bisschop aan. “Zichem heeft in zijn leven zijn wapenspreuk Amore traxit omnia waargemaakt; door de liefde trekt Hij allen tot Zich.

Monseigneur Zichem is de eerste bisschop die in de Kathedrale Basiliek is bijgezet. “Het is een eeuwenoude traditie in de kerk dat bisschoppen in de crypte onder de kathedraal worden begraven,” geeft pater Esteban Kross aan. “Dat gebeurt in tomben, niet in de aarde, daarom zeggen we ‘bijzetten.’ Bij de grote restauratie hebben we in onze crypte, tomben gebouwd en met marmer bekleed. Daar worden dus vanaf nu de bisschoppen van Paramaribo 'begraven'. Monseigneur Zichem is de eerste.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May