IMF: Noodplan voor banken moet prioriteit hebben
19 Nov 2016, 00:01
foto
De bevindingen van de IMF-staf staan op de site van het Fonds.


Het noodplan voor banken moet worden versterkt. Recessie en geldontwaarding hebben de banken verzwakt en spanningen gecreëerd in het bankwezen. Het kader voor bijstand van de banken en noodliquiditeitssteun moet snel worden vastgesteld, zodat de Centrale Bank van Suriname de zwakke punten snel kan aanpakken en indien nodig de problemen bij onvermogende banken kan oplossen. Dit staat in de conclusie van de Artikel 4-missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De missie heeft twee weken geduurd. In die periode zijn behalve de overheid, ook het bedrijfsleven, de vakbeweging, banken en diverse andere personen en instellingen gehoord. Het IMF vindt dat de Centrale Bank duidelijke modaliteiten moet ontwerpen om noodliquiditeitssteun te verstrekken om niet liquide maar solvabele banken tegen goede voorwaarden en boeterentes tegemoet te komen. Een noodplan zou de autoriteiten moeten voorbereiden op negatieve uitkomsten. Het Fonds zegt dat het noodplan de samenwerking tussen de instanties zal versterken en zal helpen de hiaten in de crisispreventie en het beheer te identificeren.

Aan de aanbodzijde vindt het IMF hervormingen van essentieel belang om zo de fundamenten te creëren voor een terugkeer naar solide groei. Zodra het beleid om de macro-economische stabiliteit te ondersteunen op zijn plaats is, zal de uitdaging zijn om de levensstandaard te verhogen, zinvol werk te creëren en de groei op middellange termijn te bevorderen. Echter zijn er meerdere structurele belemmeringen voor een sterke, duurzame en rechtvaardige groei, waarschuwt het IMF.

De autoriteiten zouden prioriteit moeten geven aan vergroting van de transparantie en de bescherming van investeerders. Hierdoor zouden particuliere investeringen kunnen worden bevorderd en zou de diversificatie van de Surinames economie die nu afhankelijk is van minerale grondstoffen, worden vergemakkelijkt. Het is belangrijk om het proces van overheidsaanbestedingen te verbeteren, onder andere door de publicatie van de inschrijvingen en gunning. De overheid zou ook prioriteit moeten geven aan de bestrijding van corruptie en versterking van het toezicht op staatsbedrijven.

Er moeten ook stappen worden ondernomen om het concurrentievermogen van de landbouw te verbeteren en de toegevoegde waarde te verhogen. Dit kan volgens het IMF onder meer door nauw samen te werken met de multilaterale organisaties, door de toegang tot krediet voor kleine en middelgrote boeren te verbeteren en door de lokale productie te bevorderen om de import-afhankelijkheid te verminderen.
Meer investeren in menselijk kapitaal, verbeteren van de efficiëntie en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, moeten volgens het IMF ook op de prioriteiten lijst van de autoriteiten staan. Zo zou het curriculum moeten worden aangepast om beter aan te sluiten op de eisen van de arbeidsmarkt. De gezondheidszorg is toe aan heroriëntatie waarbij primaire gezondheidszorg en preventie boven aan het lijstje staan gelet op het epidemiologisch profiel. Het IMF wijst hierbij op het hoog aantal diabetici.

Surinames regelgeving over werkgelegenheid behoren tot de strengste ter wereld, die het scheppen van banen ontmoedigt en werkgelegenheid in de informele sector aanmoedigt, zegt het Fonds. De autoriteiten moeten beslissende stappen doen om de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten, ondersteund door een doelgericht sociaal vangnet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May