Hoefdraad: Leningenplafond is niet overschreden
18 Nov 2016, 16:00
foto
Minister Hoefdraad van Financiën.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkent categorisch dat het leningenplafond conform de wet overschreden is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat op basis van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 2016 het leningenplafond op ongeveer 70 procent komt.

Minister Hoefdraad benadrukt tegenover Starnieuws dat het recente BBP dat berekend is door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), van 2015 is. Op basis van het BBP van 2015 wordt het huidige leningenplafond vastgesteld. Hiermee spreekt de bewindsman de NPS-voorzitter Gregory Rusland tegen dat het leningenplafond nu is overschreden. De bewindsman merkt op dat de regering het IMF niet heeft beloofd dat bepaalde eisen tegen januari 2017 worden ingewilligd, waardoor de tweede tranche zal worden overgemaakt. "Er zijn geen afspraken hierover gemaakt met het IMF".

"De reden waarom de regering naar De Nationale Assemblee gaat, is om de wet te wijzigen ter voorkoming van het overschrijden van het plafond. Het is aangegeven in een overleg met DNA-voorzitter, vicevoorzitter en leden van de coalitietop op het paleis gisteravond dat ook al zou de regering geen enkele lening meer aangaan en geen enkele trekking meer doen, het leningenplafond in 2017 zal worden overschreden," zegt de minister. Dit op basis van het BBP 2016 dat in augustus 2017 wordt vastgesteld door het ABS. Verwacht wordt dat het BBP verder zal inkrimpen. Voor verder commentaar op het IMF, verwijst de regering naar de vandaag uitgegeven verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May