President noemt 3 historische feiten bij opening goudmijn
17 Nov 2016, 12:02
foto
President Desi Bouterse en de topman van Newmont, Gary Goldberg, verrichten de opening van de Merian goudmijn. (Foto's: René Gompers)


De Merian goudmijn in oost-Suriname is formeel in gebruik genomen vandaag. President Desi Bouterse onthulde samen met de topman van Newmont, Gary Goldberg, een plakkaat. Bouterse merkte op dat het in vele opzichten om een historische aangelegenheid gaat. Hij gaf drie redenen aan waarom de opening van de mijn historisch is. Het staatshoofd deelde mee dat Suriname, via Staatsolie, ongeveer US$ 280 miljoen geïnvesteerd heeft in de mijn van wereldklasse.

De president voerde aan Suriname nooit eerder zo groots heeft geparticipeerd in de mijnbouwsector. De 25% participatie in de mijn, noemde Bouterse 'significant en historisch'. Als tweede mijlpaal noemde de president de samenwerking met de Paramaccaanse gemeenschap. Er is een overeenkomst getekend tussen Newmont Suriname (voorheen Surgold) en de lokale gemeenschap. De mijn in het Paramaccaans gebied brengt ook ontwikkeling mee voor de stam.

De derde mijlpaal is volgens Bouterse dat de Amerikaanse multinational Newmont op zo een grote schaal geïnvesteerd heeft in Suriname. Dit bewijst volgens Bouterse dat een kleine economie in staat is grote buitenlandse investeringen aan te kunnen. Het gaat wereldwijd om een van de grootste investeringen op dit moment in een goudmijn. Hij voerde aan dat zo een grote investering inhoudt dat er vertrouwen is in de economie.

De president stond stil bij dat er een proces van tien jaar aan vooraf is gegaan, voordat vandaag de officiële opening een feit is geworden. Hij bedankte alle mensen van Newmont en Suriname die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het bereiken van dit moment.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May