Na oproep paus: Cuba laat 787 gevangenen vrij
16 Nov 2016, 09:09
foto
Paus Franciscus is in maart hartelijk verwelkomd in Cuba. (Foto: Getty Images)


Cuba heeft gratie verleend aan 787 gevangenen in reactie op een oproep van paus Franciscus. De kerkelijke wereldleider had gevraagd om amnestie voor gevangenen te overwegen.

Onder de vrijgelatenen zijn vrouwen, jonge en zieke gevangenen. Degenen “die zeer gevaarlijke misdrijven” zoals moord of verkrachting hebben gepleegd, vallen niet onder de gratieverlening. De aankondiging van de gratie is gedaan in de staatskrant Granma. Het besluit van Cuba komt slechts enkele dagen voor het einde van het Jubeljaar ‘Heilig Jaar van Barmhartigheid’ die paus Francis vorig jaar had bekendgemaakt.

In de verklaring op de voorpagina van Granma staat dat de Raad van Staten, die wordt geleid door president Raul Castro, de gratie heeft verleend "in reactie op de oproep van paus Franciscus aan de staatshoofden in het Heilig Jaar van Barmhartigheid."

Bij het kiezen van welke gevangenen zouden worden vrijgelaten, heeft de Raad van Staten de misdaden die ze hadden begaan, hun gedrag en de jaren die ze tot nog toe hebben uitgezeten, beoordeeld. Degenen die zijn veroordeeld voor “moord, corrumperende minderjarigen, verkrachting, drugshandel en andere extreem gevaarlijke misdaden " zijn uitgesloten van de gratie, staat in de verklaring.

Het is onduidelijk of er politieke dissidenten zitten onder degenen worden vrijgelaten. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering ervan dat ze tientallen "politieke gevangenen" houdt, maar president Castro heeft ontkend dat er politieke gevangenen zijn. Toen hem op een persconferentie in maart tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, werd gevraagd naar politieke gevangenen, heeft hij de Amerikaanse reporter boos gevraagd om een lijst met namen te presenteren.

In de afgelopen jaren zijn de betrekkingen tussen de communistische regering van Cuba en de katholieke kerk aanzienlijk verbeterd. Paus Franciscus heeft een belangrijke rol gespeeld in de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba. Bij zijn bezoek vorig jaar aan het eiland, is de paus warm verwelkomd. Voorafgaand aan het bezoek van de kerkelijke wereldleider had Cuba meer dan 3.500 gevangenen vrijgelaten wat de autoriteiten betitelden als “een gebaar van goede wil."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May