Minister Peneux verbaasd over hervatting actie WFU
16 Nov 2016, 01:23
foto


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is er verbaasd over dat medewerkers van de drie opleidings- en onderzoeksinstituten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname de strijdbijl dinsdagmiddag hebben opgegraven. Hij zegt in gesprek met Starnieuws uitputtend onderhandeld te hebben met de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), onder leiding van Hugo Blanker en het totale bestuur. Ook de universiteitsleiding was hierbij betrokken. Het resultaat van de onderhandeling wilde Blanker bespreken met zijn leden. Uiteindelijk zijn nagenoeg alle punten waarover overeenstemming was, eenzijdig gewijzigd volgens de bewindsman.

De WFU zegt in een persbericht een maand geleden gesproken te hebben met Peneux. Aan de orde zijn onder andere materiële punten, waarbij de redelijke financiële tegemoetkomingen geëist wordt, andere noodzakelijke facilitaire voorzieningen en facetten van transparante en rechtvaardige personele facetten.
Op een gecombineerde algemene ledenvergadering van de WFU hebben de leden aangesloten bij de Celos Werknemers Organisatie (CWO), Bond Technisch en Administratief Personeel (Bond TAPU) en BP Medisch Wetenschappelijk Instituut (BP MWI) unaniem besloten de acties te hervatten. De WFU-bestuursleden Mahinder Kalicharan, Suneel Soeknandhan en Hugo Blanker presenteerden een verslag.

Vertrekpunt is een bereikte besluitenlijst, die nog niet door partijen getekend is. De federatie zegt zich al langer zal een jaar tevergeefs beijverd te hebben via het harmonische model. De bonden stellen dat de minister niet kan blijven schreeuwen dat er geen geld is. De universiteit heeft middelen die onder andere voor personele uitgaven waren gereserveerd moeten aanwenden voor andere zaken, omdat Onderwijs de benodigde subsidie niet heeft overgemaakt. De bondsleden vragen zich af waar de achterstallige subsidie gebleven is en wie intussen hiervoor moet opdraaien.

Volgens de WFU is de minister schriftelijk op de hoogte gebracht van de hervatting van de vakbondsacties. Vooralsnog gaat de WFU niet in op het actiemodel.
De WFU spreekt de hoop uit dat de bewindsman verdere escalatie en daarbij gepaard gaande negatieve effecten zal voorkomen. Minister Peneux zegt dat hij tot dinsdagavond geen enkele brief heeft gekregen van de WFU over hervatten van de acties. Peneux voert aan dat er diverse gesprekken gevoerd zijn met WFU.

"Er is een concept-overeenkomst bereikt. Na de ledenvergadering zijn er overal aanpassingen aangebracht. Ik heb dat na aandringen ontvangen en ben het aan het bestuderen. Ik heb ook gevraagd om hoeveel geld het gaat, want dit moet in de Raad van Ministers worden besproken, want niet de minister van Onderwijs, maar de regering keurt financiële middelen goed. Tot nu toe heb ik het financieel plaatje niet ontvangen. Ik ben bereid om door dialoog tot een oplossing te komen," zegt de minister. Hij vindt het raar dat na een principe-overeenkomst op de ledenvergadering wordt besloten om actie te voeren, terwijl er niet verder onderhandeld is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May