Obama: Trump wordt wakker geschud als hij overneemt
15 Nov 2016, 14:14
foto
President Barack Obama tijdens een persconferentie maandag in het Witte Huis. (Foto: Reuters)


President-elect Donald Trump moet snel wakker worden geschud en moet zijn temperament aanpassen wanneer hij wordt geconfronteerd met de realiteit van zijn nieuwe baan op 20 januari. President Barack Obama heeft dat maandag gezegd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Volgens Obama kan Trump die het kalmpjes aandoet, niet zo mondig zijn als tijdens de lange en bittere verkiezingscampagne. De Republikein heeft vorige week verrassend de presidentsverkiezingen gewonnen van de Democraat Hillary Clinton.
Ingetogen en zeer zorgvuldig zijn woorden kiezend, heeft Obama wat leek op nuchtere advies gegeven aan zijn opvolger. Zijn woorden waren vrij van partijdige rancune die een groot deel van de verkiezingscampagne heeft gekenmerkt. "Dit bureau heeft een manier om je wakker te schudden", zei Obama. "Die aspecten van zijn posities of aanleg die niet overeenkomen met de werkelijkheid; hij zal vrij snel worden opgeschud, omdat de werkelijkheid een manier heeft om zich te doen gelden."

De twee mannen hebben elkaar vorige week ontmoet in de Oval Office om de overgang van de macht te beginnen. Obama heeft maandag gezegd dat hij gelooft dat Trump in functie pragmatisch zal zijn en de problemen van het land niet zal benaderen vanuit een ideologisch perspectief. "Er zullen bepaalde elementen van zijn temperament zijn die hem niet goed zullen dienen, tenzij hij ze herkent en corrigeert.” De scheidende president heeft eraan toegevoegd: "Want als je een kandidaat bent en je zegt iets dat onjuist of controversieel is, heeft het minder impact dan wanneer je dat doet als je president van de Verenigde Staten bent. Iedereen over de hele wereld let op. Markten bewegen."

Hij heeft geweigerd uit te wijden over de controverse over de benoeming van de rechtse oproerkraaier Stephen Brandon als de belangrijkste strateeg van Trump. Het Amerikaanse staatshoofd heeft het afgedaan met dat het "niet geschikt" voor hem is om commentaar te leveren op de afspraken van Trump. Maar Obama, die Trump’s temperament tijdens de campagne heeft bekritiseerd, heeft opgemerkt dat het belangrijk is voor Trump om signalen van eenheid te sturen na de hard bevochten campagne. Volgens hem kan het politiek vermogen van de Republikeinen om Clinton te verhinderen, goed worden ingezet in het Witte Huis.

"Ik ben aangemoedigd door zijn uitspraken op de verkiezingsnacht over de noodzaak van eenheid, zijn interesse in het president–zijn voor alle mensen", sprak Obama. "In een verkiezing als deze die zo fel is betwist en zo is verdeeld, doen gebaren eraan toe."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May