Pengel krijgt jubileumboek St. Vincentius Ziekenhuis
15 Nov 2016, 03:23
foto
Minister Patrick Pengel krijgt het jubileumboek van SVZ. Algemeen directeur Manodj Hindori is trots op het resultaat.


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid kreeg maandag een exemplaar van het jubileumboek van St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) aangeboden. Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het ziekenhuis. Het jubileumboek Dienende Zorg is geschreven door historicus Jerome Egger.
Het jubileumboek is rijkelijk van historische en recente foto’s voorzien. Het boek beschrijft de achtergrond van het ontstaan van het SVZ. Het ziekenhuis is nauw verbonden aan het katholicisme in Suriname.


De katholieke kerk heeft zich vanaf het begin van de negentiende eeuw in Suriname bekommerd om de zieke mens. In het begin was de zorg vooral gericht op de melaatsen, later ontfermden de rooms-katholieke nonnen zich ook over andere patiënten die verpleging nodig hadden. De behoefte aan een eigen ziekenhuis werd steeds groter. Het St. Vincentius Ziekenhuis werd op 19 juli 1916 opgericht door de Zusters van Liefde uit Tilburg. Op 19 juli van dit jaar bestond het ziekenhuis dus precies 100 jaar. Monseigneur Wulfingh speelde een belangrijke rol in het toewijzen van het terrein aan de Koninginnestraat. In 1916 kon het in die tijd grootste betonnen gebouw worden geopend.

Groei
Het jubileumboek geeft in vogelvlucht de geschiedenis van de afgelopen 100 jaar van het St. Vincentius Ziekenhuis. Het ziekenhuis stond al gauw na de oprichting bekend om zijn liefdevolle zorg. Onder leiding van legendarische geneesheer-directeuren als dokter Johan Nassy, dokter Frits Tjong Ayong en dokter Paul Favery groeide SVZ uit tot een toonaangevend ziekenhuis in Suriname.

In het jubileumboek komen ook de ontwikkelingen rondom de onafhankelijkheid van Suriname aan de orde. In de tijdgeest van toen paste het om het bestuur van het ziekenhuis over te dragen naar een Surinaamse stichting. De vele kundige medische specialisten en verpleegkundigen breidden de zorg aan de patiënten in de loop der jaren steeds verder uit. Verschillende nieuwbouwwerken maken het ziekenhuis thans tot een groot complex.

Positieve toekomstverwachtingen
Het jubileumboek geeft ook een beeld van de ontwikkelingen vanaf 2000. De diensten van het ziekenhuis werden steeds moderner. Het oude monumentale pand uit 1916 werd gerestaureerd in zijn oude glorie. Ook de huidige situatie, met name deze moeilijke financiële tijd voor het ziekenhuis, komt aan bod in het boekwerk. De auteur concludeert dat het ziekenhuis zich al een eeuw heeft weten te handhaven in de gezondheidszorg van Suriname. Ondanks dat de situatie momenteel niet ideaal is wordt vol optimisme uitgekeken naar de volgende 100 jaren.

Algemeen directeur Manodj Hindori heeft vol trots het jubileumboek aan minister Pengel overhandigd. Hij verzekert de minister ervan dat het ziekenhuis in de afgelopen 100 jaar heeft geleerd om zich weerbaar te maken en om alle stormen in de zorg te trotseren. Het ziekenhuis werkt er hard aan om ook in de komende 100 jaren zijn goede naam in de gemeenschap te behouden en de beste zorg te leveren aan zijn patiënten.

Minister Pengel is verheugd met de vastlegging van de honderdjarige geschiedenis van het St. Vincentius Ziekenhuis. Hij vindt het een mooi boek met vele historische wetenswaardigheden en hij belooft zijn tijd te nemen om het boek goed door te nemen. Hij wenst het ziekenhuis verder veel succes toe met zijn missie in de komende eeuw.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May