LBB: Verboden beschermde diersoorten te houden
14 Nov 2016, 17:42
foto
Een jaguar die in het Kayser gebied van de zon geniet. (Foto: Larry Dahlberg)


Het is verboden om beschermde diersoorten te kweken. Het houden van in het wild levende dieren in gevangenschap, waaronder katachtigen en aapsoorten, brengt de veiligheid van de burger in gevaar. 's Landsbosbeheer (LBB) zegt dat hij al geruime tijd bezig is met onderzoek naar burgers die zich hieraan schuldig maken.

Een jongetje van twee jaar is zaterdag te Boxel ernstig verwond door een jaguar die door een ondernemer werd gekweekt. De jaguar greep de jongen beet en liet zijn prooi gaan toen omstanders hem achterna zaten. Het beest is ondergebracht in de dierentuin, terwijl de peuter in het ziekenhuis ligt met een diepe wond in de rug.

LBB wijst erop dat er altijd gevaar is bij het houden van wilde dieren in gevangenschap. Niet alleen vormen ze een bedreiging voor de verzorger, maar ook voor de omgeving. Wilde dieren worden na enige tijd in gevangenschap onhandelbaar.

Voor het kweken van internationaal beschermde diersoorten en andere beschermde diersoorten is een vergunning nodig, zegt LBB. Hij roept een ieder op die zich schuldig maakt aan het onrechtmatig houden van deze diersoorten. “Zonder vergunning is het verboden deze dieren bij zich te hebben."

Het verbod geldt voor alle in het wild voorkomende katachtigen: Jaguar, Poema, Ocelot, Jaguarondi en Ocelotkat. Ook voor de beschermde apen Kwatta, Baboen, Bergikeskesi (grijze capucijner), Kwattaswagri en Wanakoe geldt het verbod. Behalve voor de katachtigen en apen, zijn er ook beschermde vogels waarvoor het verbod opgaat: Gonini en alle andere roofvogels, Kaduri, Twatwa (verboden om te vangen) en de Oranje Rotshaan. Burgers mogen ook de Skapu loiri en Son Loiri niet kweken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May