Diabetes, een groeiend gezondheidsprobleem
14 Nov 2016, 03:22
foto
Diabetes in Suriname, (Bron: Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan)


Diabetes mellitus is een belangrijk gezondheidsprobleem. Geschat werd dat in 2000 wereldwijd, ongeveer 177 miljoen mensen diabetes hadden en dat dit aantal zou verdubbelen naar ongeveer 350 miljoen diabeten in 2030. Anno 2016 blijkt de situatie erger dan verwacht: vandaag de dag leven al ruim 422 miljoen mensen met diabetes, veel meer dan de 350 miljoen die voor 2030 was geprojecteerd.

De belangrijkste redenen voor deze snelle stijging zijn onder meer de vergrijzing, ongezonde voeding, obesitas en een zittende levensstijl. Personen met type 2 diabetes mellitus blijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van voornamelijk microvasculaire complicaties zoals retinopathie (oogproblemen), neuropathie (problemen met de zenuwen van armen en benen) en nefropathie (schade aan de nieren).

Reguleren bloedsuikerspiegel
Het risico op diabetische complicaties kan echter worden verminderd door een betere regulering van de bloedsuikerspiegel. Uit de United Kingdom Prospective Diabetes Study is gebleken dat elke 1% reductie in de HbA1c, gepaard gaat met een daling van 37% van de risico’s op microvasculaire complicaties. Aan de HbA1c-waarde is te zien hoe het later met de gezondheid zal gaan. Dit getal geeft de bloedglucosewaarden van de laatste 6 tot 8 weken weer. Mensen zonder diabetes hebben een HbA1c van 20 tot 42 mmol/mol. Mensen met diabetes type 1 moeten streven naar een HbA1c onder 53 mmol/mol. Dan is er later minder kans op complicaties. De United Kingdom Prospective Diabetes Study heeft ook laten zien dat er een 21% afname was van het risico op overlijden als gevolg van diabetes. In 2012 stierven wereldwijd naar schatting 1,5 miljoen personen als direct gevolg van diabetes en nog eens 2,2 miljoen aan de complicaties. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zal diabetes in 2030 de zevende belangrijkste doodsoorzaak zijn.

Preventie
De WHO wijst in haar Global Report on Diabetes op de noodzaak van preventie en behandeling van de ziekte. Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, het handhaven van een normaal lichaamsgewicht en het vermijden van het gebruik van tabak, zijn manieren om het ontstaan van type 2 diabetes te voorkomen of te vertragen. Voor mensen die reeds met diabetes leven, geldt dat deze aandoening kan worden behandeld en de gevolgen daarvan voorkomen of vertraagd kunnen worden met medicatie, een dieet, lichaamsbeweging, en regelmatige screening.

Zelfmonitoring
Zelf de bloedglucosewaarden monitoren is een manier voor diabetici om meer inzicht te krijgen in hun ziekte en de fysiologische reacties op externe stimuli. Zelfmonitoring is een handig hulpmiddel, zeker als het deel uitmaakt van een uitgebreid educatief programma, dat mensen met diabetes in staat stelt om, uiteraard op advies van de arts, de behandeling aan te passen op basis van de resultaten die uit de zelfmonitoring zijn verkregen. DM type 2 is namelijk een progressieve ziekte, die voortdurende evaluatie en aanpassing van het behandelingsregime vereist.

Eyes on diabetes
Net als in andere landen in de wereld wordt ook in Suriname in toenemende mate aandacht gevraagd voor de ernstige gevolgen die diabetes met zich kan meebrengen. Diverse organisaties ontplooien activiteiten in het kader van de jaarlijkse herdenking van Wereld Diabetesdag, vandaag 14 november. Dan wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor deze aandoening en de ernstige complicaties die het met zich meebrengt, indien geen juiste maatregelen worden getroffen. Het thema dit jaar is Eyes on Diabetes, waarmee het accent wordt gelegd op:
• Het belang van screening op type 2 diabetes, om daarmee het risico van complicaties zoals slecht zien en blindheid, te verminderen.
• Het feit dat screening een essentieel onderdeel vormt van alle vormen van diabetes.

Uit het gezondheidsonderzoek Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan blijkt dat ongeveer 75.000 personen in Suriname diabetes hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May