Simons onderkent wettelijke basis elektronisch verkeer
13 Nov 2016, 08:46
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontvangt het jaarplan van Robert Hahn, voorzitter van ICT-Associatie van Suriname.


Kopen of verkopen met een mobiel, elektronisch overeenkomsten sluiten, de rekeningen van nutsbedrijven via een ‘app’ voldoen of je elektronisch identificeren. De Wet Elektronisch Handelsverkeer zal het mogelijk maken dat zulke ICT-mogelijkheden, eindelijk een juridische grondslag krijgen. De wet wordt al in commissieverband behandeld, geeft Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan. “Afhankelijk van hoe het met begrotingsbehandeling gaat, wordt het ontwerp vóór 31 december in het openbaar behandeld. Zo niet in het eerste kwartaal van 2017,” geeft ze aan.

Er zijn de laatste jaren verschillende pogingen gedaan om bepaalde transacties en belangrijke handelingen geheel elektronisch af te handelen. Er zijn ook proefprojecten uitgevoerd die het gemak en snelheid ervan hebben bewezen. De laatste jaren is er tijdens de Telesur/It-Core Hackthon een aantal applicaties geproduceerd met mobiele betalingsmogelijkheden. De producties blijven liggen en zaken kunnen niet naar een hoger niveau gestuwd worden door het ontbreken van de wettelijke basis. Wetgeving is een van de speerpunten in het jaarplan van de ICT-Associatie van Suriname. Dit is een van de pilaren om de sector tot een nieuwe bron van inkomsten voor het land te maken, heeft de Associatie bij de presentatie van haar jaarplan vorige week aangegeven. Aan Simons is een exemplaar van het jaarplan overhandigd.

Simons heeft aangekondigd dat er een Assemblee ‘app’ komt. Dit zal de relatie en communicatie tussen de Assemblee, de leden en het publiek persoonlijker en intenser maken. Maar de Assemblee heeft zelf ook een behoefte aan de wet Elektronische Handelsverkeer, merkt Simons op tegenover Starnieuws. “Die wet is belangrijk. Ik merk het zelf,” geeft ze aan. “De Assemblee is heel modern ingericht als het gaat om documentatie en distributie. Straks komen wij met een eigen ‘app’. Maar het werk kan efficiënter en nog meer kostenbesparend gedaan worden. Als ik bijvoorbeeld mijn paraaf digitaal onder een document wil zetten, kan het niet. Ik kan het wel maar dan heeft het geen wettelijke waarde. Dus moet ik het fysieke document toch weer voor me hebben,” geeft Simons aan. “We kijken uit naar deze en de andere wetten die het mogelijk maken dat bepaalde digitale acties een wettelijke grondslag hebben.”

2017 wordt met de aanname van de wet Elektronisch Handelsverkeer een goed jaar voor de ICT merkt Simons op. “Betalen met je mobiel is een oud idee. Ik werk er heel hard aan om het tot een werkelijkheid te maken in Suriname. Ik ben ervan overtuigd dat het een geweldige ontwikkeling teweeg zal brengen,” zegt Simons. “Overheidsinstanties en nutsbedrijven kunnen hierop inspelen. Je kunt bijvoorbeeld van elke locatie een stuk van CBB opvragen, mobiel betalen, en ergens een print ophalen. Ik denk ook aan het gezondheidsaspect dat het met zich meebrengt. Men hoeft dan niet meer uit te rijden om stukken te regelen, om in rijen te gaan staan. Minder file, minder vervuilde lucht. Als we dit alles kunnen bereiken met de hulp van ICT dan moeten we het doen. Ik denk dat in 2017 de meeste wetten er doorkomen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May