De psychologie achter Trumps overwinning
11 Nov 2016, 11:59
foto


Bij velen over de hele wereld dreunt het nog na de spectaculaire verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hoe heeft hij dit klaargespeeld? Wat hebben hij en zijn team zo goed gedaan? En wat heeft Hillary Clinton en haar team over het hoofd gezien?

Kort gezegd, het Trump-team heeft zeer geraffineerd de twee dynamieken, waarmee in feite alles draait of het nu een verkiezing is, of een bedrijf runnen, gebruikt.

Deze twee dynamieken zijn:

1. THINGS: aspecten die te maken hebben met geld, logistiek, organisatie, protocollen, reclamemateriaal, tv-coverage, social media, kortom alles wat zwart/wit is, rationeel analytisch en tastbaar.
2. PEOPLE: dat is Trump zelf, zijn staf, de Amerikaanse bevolking. Hij en zijn team moesten de things bedenken en uitvoeren die voornamelijk te maken hebben de 70% ‘witte' Amerikaanse kiezers. Deze en ook wij hebben te maken met dieper liggende menselijke aspecten zoals: emoties, verwerken van triggers, denkpatroon, commitment, passie, geloof/etnische achtergrond, tolerantie, mindset, attitude, maar ook met egoïsme, eigen belang, gierigheid...

In de things-aspecten had Trump in zijn staf een Indiase IT jongeman, Avinash Iragavarapu, die voor het Trump-team van alle 50 staten in kaart bracht wat deze 70% 'witte Amerikanen' graag wilden horen in de campagne-verhalen. Let wel Trump negeerde de latino, moslims en African-American groep niet, maar die waren niet zijn prioriteit.
Wat de 'witte groep' graag wilde horen, werd verwerkt in al zijn speeches, slogans en reclamemateriaal. Zo kwam naar voren dat de 'witte groep' graag wilde horen slogans, woorden, programmapunten als:
Amerika great again, keep moslims out, deport illegal immigrants, build a wall to stop Mexicans illegaly entering the US, bring jobs back, cancel Obama care, Hillary is a liar, a criminal, defeat Isis, tax cut, America first, stop funding Nato, United nations, stop China products, change Washington, Hillary is a Washington elite…
Waarom deze slogans? Omdat bleek dat de meesten in deze groep met vermelde woorden en topics al jaren gefrustreerd rondlopen en ze konden nergens gaan om dit kenbaar te maken. Vermelde woorden en slogans triggerden de meesten zodanig dat hun daardoor gevormde mindset en attitude ernaartoe werkten om verandering in deze te brengen.
Het attitude managementmodel legt u hoe triggers van buiten via de mentale en emotiekanaal van de mens haar mindset op dat moment bepaalt. De gevormde mindset stuurt dan de gedachtevorming en dus welke keuze men maakt.
Het Trump-team heeft de things-aspecten heel goed gebruikt om vermelde Amerikanen zodanig te triggeren dat hun people-aspecten in een bepaalde richting moesten gaan. Hun mindset werd geraffineerd gestuurd en dus hun keuze. De keuze dus, de oplossing is geweest Trump en op hem hebben ze gestemd.

Het attitude managementmodel is de laatste 20 tot 25 jaar ontwikkeld en krijgt internationaal steeds meer betekenis omdat aangetoond is dat het de mindset zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Het model leert de kunst hoe men in bepaalde situaties met een harde, soms negatieve mindset moet handelen en weer in andere situaties met een tactische, verantwoordelijke en inspirerende mindset kan manifesteren. Kortom het model leert hoe je je mindset, dus je attitude kan managen.
Trump heeft bewezen dat het kan.

Drs. S. Gobardhan, arts in attitude management
Email: mahatt@earthlink.net
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May