Fundament voor ICT-industrie in 2018 rond
11 Nov 2016, 05:34
foto
Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS overhandigt het rapport aan Assembleevoorzitter Jennifer Simons en minister Andy Rusland. (Beeld:
René Gompers)


In 2018 moet het fundament om de Informatie en Communicatietechnologie (ICT) in Suriname tot een heuse industrie te maken, gelegd zijn. De ICT-Associatie van Suriname (ICT-AS) heeft de concrete stappen die daarvoor gemaakt moeten worden in een jaarplan 2017-2018, vastgelegd. De plannen van de ICT-AS worden zeer op prijs gesteld en toegejuicht door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings- Simons, en Andy Rusland, minister van Transport, Communicatie & Toerisme.

De plannen zijn het resultaat van een conferentie die tijdens de ICT-Week is gehouden. Samen met belanghebbenden is er intensief van gedachten gewisseld over hoe de sector tot een nieuwe bron van nationaal inkomen te maken. De resultaten zijn donderdag in het Instiuite for Graduate Studies gepresenteerd. Een van de ‘issues’ waaraan gewerkt moet worden, is het niveau. Dat moet gemeten worden. Een inventarisatie is ook vereist van al de ICT-activiteiten en van wat het land al kan produceren. Samenwerking tussen de sector, bedrijven, overheid en het buitenland is essentieel. De bestaande infrastructuur dient optimaal ingezet te worden. De kwaliteit van de service moet verhoogd worden zoals de snelheid van breedband, met name oplaadsnelheden en betrouwbaarheid. Wet- en regelgeving dienen op orde te zijn om onder andere het digitaal ondertekenen van documenten en elektronisch betalen, juridisch verantwoord te maken.

De plannen en het rapport van de conferentie zijn door Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS overhandigd aan Simons en Rusland. “Ik stel het zeer op prijs dat particulieren zulke initiatieven nemen,” geeft de bewindsman aan. “De overheid kan niet alles overzien. U neemt ons heel veel werk uit handen, maar u kunt rekenen op onze steun.” De minister drukt de ICT-ers op het hart om ook ver buiten de Surinaamse grenzen hun pijlen te richten, omdat het bevolkingsaantal niet genoeg zou kunnen zijn om de miljoenen aan valuta hier te verdienen.

De Assembleevoorzitter is ook ingenomen met de ambities van ICT-AS. Ze geeft mee dat het een dringende zaak is dat de miljardenstroom naar Suriname komt en hier blijft. Zij merkt op dat heel veel overheidsdiensten schreeuwen om verbetering. Ze weet bij voorbaat dat de ICT daar een drastische verandering in kan brengen. Simons heeft aangegeven dat binnenkort de Assemblee al enkele wetten die belangrijk zijn voor de ICT-sector gaat behandelen. Zij heeft beloofd dat er “misschien nog voor de begrotingsbehandeling”, er een workshop komt voor de Assembleeleden met ICT-AS. De Assemblee heeft vaker met vertegenwoordigers van verschillende sectoren vergaderd, zodat de leden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Hahn is blij met de reactie van de minister en de Assembleevoorzitter. Hij kijkt uit naar een samenwerking met de overheid.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May