Breaking news: Donald Trump nieuwe president van VS
09 Nov 2016, 04:49
foto
Donald Trump neemt het roer over van president Barack Obama.


Donald Trump (70) van de Republikeinse Partij krijgt de sleutels van het Witte Huis. Hij heeft Hillary Clinton buiten alle voorspellingen om, verslagen. Trump staat ook voor in de populariteitspolls. De Verenigde Staten van Amerika blijkt niet zover te zijn om de eerste vrouw te kiezen als president. Om president van VS te worden zijn 270 zetels nodig. De verkiezingsuitslag is een weerspiegeling van enorme verdeeldheid in de VS, waar vooral minderheden bijzonder bezorgd zijn. Trump spreekt zijn aanhang en daarmee ook de wereld toe als president-elect van de VS.

De Republikeinse Partij neemt het roer van de Democraten over na acht jaar Barack Obama. In veel Staten, die 'blauw' waren, heeft Trump gewonnen. In Florida is er lang gewacht voordat het duidelijk werd dat deze belangrijke Staat gewonnen is door de Republikeinen.

Trump waarschuwde steeds om niet de media te geloven. In elk geval werd in aanloop van de verkiezingen in de peilingen voorspeld dat Clinton gemakkelijk zou winnen van Trump. Clinton won ook de drie presidentiële debatten, die zich kenmerkte door persoonlijke zaken.

Beurzen in diverse landen lijden verlies naarmate het duidelijker werd dat Trump zou kunnen winnen. De Aziatische beurzen kleurden donkerrood. Amerikaanse olie en de US dollar gingen flink omlaag, terwijl de goudprijs steeg naar US$ 1315 per troy ounce. Wereldwijd is er verbijstering, nu blijkt dat opiniepeilingen in de VS compleet ernaast waren. Niet Clinton maar Trump gaat in januari zijn intrek nemen in het Witte Huis als de 45e president van de VS. De Republikeinen blijven ook het Amerikaanse Congres - het Huis van Afgevaardigden én de Senaat - domineren. De campagneleider van Clinton zei rond 4.00 uur Surinaamse tijd aan de aanhangers die verzameld waren in het verkiezingshoofdkwartier in New York, om naar huis te gaan omdat de stemmen nog geteld worden. Clinton heeft Trump gebeld volgens CNN om hem te feliciteren. Zij heeft haar verlies erkend, hoewel de uitslag nog niet officieel is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May