Libi Makandra zal moeten stoppen met ambulance service
10 Nov 2016, 06:24
foto
Deze ambulance werd ruim twee jaar geleden door de Japanse ambassade gedoneerd aan Libi Makandra.


Libi Makandra is genoodzaakt te stoppen met de Spoedpost Ambulance Service Wanica. Starnieuws verneemt dat het niet haalbaar is voor de stichting om onder deze economische omstandigheden, de dienst te continueren. De dienst is in 2007 opgezet en heeft haar nut bewezen. De exploitatiekosten zijn de pan uit gestegen, terwijl de inkomsten niet toenemen.

Het stichtingsbestuur bevestigt tegenover Starnieuws dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid in oktober op de hoogte is gesteld van het voornemen om de spoedpost op te heffen. Secretaris Stan Dijksteel zegt in een reactie dat het exploitatietekort alleen maar toeneemt. Zo is de elektriciteitsrekening voor Woonzorg Centrum Libi Makandra van SRD 6.000 naar SRD 28.000 gestegen.

Voor Libi Makandra is de rek er nu volledig uit. Er is gesubsidieerd vanuit het centrum om de Spoed Ambulance Service overeind te kunnen houden. De dienstverlening werd 16 uur per dag in stand gehouden. Bij het uitvallen van deze dienst moet de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vanuit de stad uitrijden. Dit met alle gevolgen van dien voor slachtoffers die lang moeten wachten op hulp. Vooral bij ernstige ongelukken kan dit fatale gevolgen hebben, zegt Dijksteel.

Ongeveer 45.000 mensen in Wanica, Para, Brokopondo tot aan Atjoni, zijn afhankelijk van de ambulancedienst van Libi Makandra. Daarnaast kan eenieder die gebruik maakt van de Indira Gandhiweg vanaf Latour naar het zuiden, ook vanaf de Highway en de Sir Winston Churchillweg, afhankelijk van een snelle service. "Dus ook de mensen vanuit Paramaribo en elders in het land die Zanderij moeten aandoen!", voegt Dijksteel aan toe.

De Spoedpost Ambulance Service heeft aangetoond dat deze hulp een noodzaak is. Dit is in de tien jaren aangetoond. Zonder overheidsbijdrage of een externe financieringsbron is het volgens Libi Makandra niet mogelijk om deze dienst draaiende te kunnen houden. "Wij rijden gemiddeld drie keer per dag uit vanuit onze situering aan de Indira Gandhiweg. Tachtig procent van de gevallen was aanrijdingen tussen auto's en bromfietsen. Het doet echt pijn om te stoppen, omdat deze dienst echt nodig is, maar wij hebben geen andere keus," zegt Dijksteel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May