VS: Clinton en Trump zoeken tot het laatst steun
08 Nov 2016, 00:03
foto
De Verenigde Staten stemt vandaag voor de opvolger van president Barack Obama. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse presidentiële campagne is maandag op dezelfde boze toon geëindigd als zij begon. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn democratische tegenhanger Hillary Clinton 'nep' genoemd, terwijl Clinton hem heeft beschuldigd van het splitsen van het land. Een nieuwe Reuters/Ipsos opiniepeiling geeft Clinton een sterke kans om de race te winnen.

Clinton en Trump hebben zich in verschillende moeilijke kiesstaten laten zien, in een laatste wanhopige poging om hun achterban te stimuleren dinsdag, vandaag, naar de stembus te gaan en te stemmen. Clinton heeft geprobeerd meer steun van Latino's, Afro-Amerikanen en jongeren te krijgen, terwijl Trump zich heeft toegelegd op ontevreden democraten en de middenklasse, van wie hij zegt dat ze buitenspel zijn gezet door het politiek bestel.

Het Reuters/Ipsos Staten van het Natie project geeft Clinton 90% kans op het verslaan van Trump. Volgens de peiling is zij hard op weg 303 zetels van de benodigde te winnen. Trump zit volgens de peiling op 235 zetels. Enquêtes wijzen op een harde strijd in Michigan, waar de democraten al lang hun zinnen op hebben gezet. Beide kandidaten hebben campagnes gevoerd in de staat. Ook Pennsylvania, een felbegeerde staat, hebben beide kampen gezien als vruchtbare grond in de laatste uren van hun campagnes.

"Ik wil dit moment gebruiken om een boodschap te delen met al van de Democratische kiezers in ons land die net als iedereen dorsten naar verandering,” zei Trump tijdens een bijeenkomst in Scranton, Pennsylvania. "Hillary is het gezicht van mislukking."

President Barack Obama heeft de campagne van Clinton versterkt en heeft tijdens een bijeenkomst bij de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, jongeren die hem in 2008 en 2012 hebben gesteund, aangespoord om hetzelfde te doen voor Clinton. De Amerikaanse president eindigt zijn tweede ambtstermijn met sterke peilingen. Hij heeft zijn beschuldiging dat Trump’s “temperament ongeschikt is om opperbevelhebber te zijn” herhaald. Volgens hem staat de rijke New Yorkse vastgoedontwikkelaar niet in contact met de meeste Amerikanen.

"In zijn 70 jaren op aarde, heeft Donald nooit enig respect getoond voor de werkende mensen. Ik denk niet dat hij werkende mensen kent, met uitzondering van de mensen die in zijn hotels schoonmaken en de mensen die het grasmat maaien op zijn golfbaan", zei Obama.

Met slechts een paar uur voor de verkiezingsdag, is de campagne van Clinton versterkt door de onverwachte aankondiging zondag van FBI-directeur James Comey. Hij zei dat het bureau blijft bij zijn besluit van juli om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen in een onderzoek naar de e-mail praktijken van Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Volgens de recentste Reuters/Ipsos peiling had Clinton met 44% tegenover 39% een voorsprong van 5% op nationaal niveau op haar rivaal. De strijd in de fel omstreden staten Florida en North Carolina is aan het verschuiven van Clinton naar een nek-aan-nekrace. Clinton probeert de eerste vrouw te worden die wordt verkozen voor het Witte Huis. In afzonderlijke opiniepeilingen door Fox News en CBS News die maandag zijn vrijgegeven, had ze een voorsprong van 4% op Trump.

Financiële markten zijn opgebloeid na de laatste wendingen in wat een wispelturige presidentiële campagne is geweest. De wereldwijde aandelenmarkten is net als de Amerikaanse dollar gestegen. De comfortabele voorsprong van Clinton was sinds eind vorige maand uitgehold en beleggers waren zenuwachtig door de aanscherping van de strijd. Clinton wordt beschouwd als een bekende, terwijl Trump wordt gezien als een politieke joker.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May