Motie voor SRD 10 miljoen aanpak criminaliteit sneuvelt
08 Nov 2016, 01:38
foto
De coalitie stemt tegen de motie van de oppositie over bestrijding van de criminaliteit.


De criminaliteit was een van de hete hangijzers tijdens de algemene politieke beschouwingen. Oppositie én coalitie hebben hun bezorgdheid geuit. Vijftien leden van de oppositie dienden een motie in waarin zij vroegen om SRD 10 miljoen vrij te maken voor bestrijding van zware criminaliteit. Deze motie sneuvelde met 27 tegen en 12 vóór. President Desi Bouterse zei dat hij de bezorgdheid begrijpt. De regering is met een integraal plan bezig dat dinsdag wordt geformaliseerd. Met de minister van Financiën wordt nagegaan hoeveel geld er vrijgemaakt kan worden hiervoor.

De president herhaalde dat zoals in de jaarrede aangegeven, het Korps Politie Suriname, ondersteund door het Nationaal Leger en andere veiligheidsdiensten, de criminaliteit door een integrale benadering effectiever en efficiënter zal aanpakken. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan 'Intelligence gathering' en het in operatie brengen van het concept van Burgerveiligheid. De gemeenschap, de particuliere bewakingsbedrijven en de buurtorganisaties zullen hierbij een belangrijke rol vervullen.

Het Assembleelid Marinus Bee diende namens de oppositie de motie in om middelen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit. Hij deelde mee dat uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 blijkt, dat slechts SRD 1.500.000 is begroot voor de aanpak van zware criminaliteit, welk bedrag volstrekt niet voldoende is.

Krishna Mathoera (VHP) merkte bij de stemmotivering op dat praten over bestrijding van criminaliteit, niet zal helpen zonder geld. Zij voerde aan dat basale zaken ontbreken bij de politie en andere rechtshandhavers. Naomi Samidin (NDP) merkte bij de stemmotivatie namens de coalitie op dat de motie niets anders is dan stemmingmakerij. De mensen die nu aangeven dat er niet voldoende maatregelen worden getroffen, zaten in de regering en hebben nagelaten om afdoende maatregelen te treffen. Ook wordt in de motie opgemerkt dat burgers het recht in eigen handen zullen nemen. Dit roept op tot anarchie en chaos, daarom is de coalitie tegen de motie.

U kunt de motie die niet aangenomen werd, hier downloaden.
pdf-icon.gif Motie_oppositie_over_criminaliteit.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May