Projekta: Democratiemaand in teken van kritische burgers
06 Nov 2016, 20:52
foto


Voor de negende keer organiseert Projekta de Democratiemaand. Het thema dit jaar is Kritische Burgers: Rechten en Verantwoordelijkheden. Deze editie is gericht op het bevorderen van kritisch, democratisch burgerschap. Tussen 12 en 20 november presenteert Projekta samen met haar partners in het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI) een serie mini-seminars en mini-masterclasses, mediaproducties, en de 7e State of our Democracy Nieuwsbrief.

Kritisch, democratisch burgerschap wil zeggen: niet alleen kritiek geven om kritiek te geven, maar praten vanuit een op feiten gebaseerde opinie, stelt Projekta. Niet alleen protesteren, maar weten wat betekenisvolle citizens action is. Niet alleen de vinger wijzen naar de Staat en de regering, maar bijdragen aan maatschappelijk welzijn, de beleving van mensenrechten en democratie, waar we kunnen – altijd op basis van een kritische blik.

Kritisch, democratisch burgerschap vereist een leergierige geest. Het vraagt om het vermogen om feiten van fictie te onderscheiden, om basisprincipes van mensenrechten, rechtsstaat en goed bestuur te begrijpen en toe te passen in redeneringen , acties en in analyse van beleid, toespraken, en teksten.

Kritische burgers worden gevormd
Projekta voert aan dat kritische burgers niet worden geboren, maar gevormd. Dit vereist een expliciete wil en bereidheid om burgers toe te rusten met de kennis, vaardigheden en attitude om een stem te hebben die bijdraagt aan het algemeen belang.

Sinds de verkiezingen van 2015, zijn de burgers van Suriname geconfronteerd met een scala aan vraagstukken, voornamelijk, maar niet alleen, te wijten aan de financiële en economische crisis die Suriname meemaakt. In een dergelijke omgeving vormen het gebrek aan transparantie en de vele veranderingen in het beleid een voedingsbodem voor argwaan en verhit debat. Verschillende soorten van protest zijn gehouden, met een wisselende mate van succes in termen van opkomst en impact. Een andere zorgwekkende trend is het toenemende roep om geweld, en publiekelijk afwijzen van de mensenrechten van bepaalde mensen die als crimineel worden gezien. Discussies verzanden in gemeenplaatsen en beschuldigingen, er is weinig ruimte voor gedegen afweging, weinig geduld voor gematigde stemmen.

"Wij geloven dat debatten en discussies inboeten aan kwaliteit, onder andere omdat burgers niet voldoende uitgerust zijn om beleid te analyseren, niet voldoende achtergrondinformatie hebben om een afgewogen mening te vormen, en onvoldoende vaardigheden om samenhangende argumenten te presenteren," stelt Projekta.
De activiteiten van Democratiemaand 2016 zijn gericht op bewustwording en capaciteitsopbouw voor kritisch burgerschap, via een serie van mini-seminars, mini-masterclasses (BINI-mini's), mediaproducties, en de publicatie van de 7e State of Our Democracy nieuwsbrief.

Interactieve colleges
De 'BINI-mini’s' zijn korte interactieve colleges, bestemd voor niet deskundigen, voor basiskennis en bewustwording. Er zijn drie kernthema’s: mensenrechten, financieel-economisch, en goed bestuur. De colleges bestrijken een breed scala aan onderwerpen, variërend van huiselijk geweld, wisselkoersen, mijnbouw en duurzame ontwikkeling, de rol van de Rekenkamer in goed bestuur, tot vrouwenrechten en de gouddeals. De inleiders zijn onder andere personen verbonden aan de Rekenkamer, de Vereniging van Economisten in Suriname, Women’s Rights Centre, Green Heritage Fund Suriname, Projekta, en de Surinaamse Vereniging van Accountants.

De mini-masterclasses zijn ééndaagse trainingen om deelnemers de basiskennis bij te brengen van enkele raamwerken (zoals mensenrechten, democratie, goed bestuur) en praktische handvatten die bijdragen aan het vormen en vormgeven van gefundeerde opinies. De trainingen worden verzorgd door Projekta.

Alle activiteiten van de Democratiemaand zijn kosteloos, hoewel registratie vooraf verplicht is. U kunt het programma hier downloaden.
pdf-icon.gif Democratiemaand_kalender.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May