Mathoera: Overheid kan veiligheid niet garanderen
05 Nov 2016, 12:26
foto
Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) voert het woord tijdens de algemene politieke beschouwingen. (Foto: Raoul Lith)


Naast economische vraagstukken stond Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) tijdens de behandeling van de algemene politieke beschouwingen, ook stil bij veiligheid. De overheid is volgens haar niet in staat de algemene veiligheid te garanderen. Burgers worden gemarteld en beroofd. De verhalen zijn aangrijpend en schokkend, stelde Mathoera.

De criminaliteit is volgens het Assembleelid na elke regering-Bouterse, toegenomen. Vóór 1980 waren er jaarlijks volgens Mathoera, die uit het politiekorps komt, 5000 aangiften. In 1987 was het aantal 13.000 en nu bijkans 23.000 tot 24.000 op jaarbasis.
Op de begroting was er 20 miljoen opgebracht voor bestrijding van zware criminaliteit. Dit geld was van China, het ging om het cameraproject voor de binnenstad. Zij vroeg de regering of zij veiligheid belangrijk vindt en of er uit eigen middelen geld hiervoor vrijgemaakt zal worden.
In 2010, was veiligheid geen issue no 1, terwijl in 2000 dat wel het geval was. Zonder de doodstraf in te voeren, is de criminaliteit aangepakt. Mathoera voerde aan dat voorkomen moet worden dat mensen in de criminaliteit terechtkomen, terwijl burgers beschermd dienen te worden.

Kwaliteit leiderschap
Ook de gezondheidszorg moet elke maand een bedeltocht voeren om geld. Verbruiksmiddelen zijn er niet. De kwaliteit van de gezondheidszorg gaat met rasse schreden achteruit, voerde Mathoera aan. Burgers moeten medicijnen kopen en de zorg is minder toegankelijk, vooral voor het binnenland. De begroting was tijdens regering-Venetiaan SRD 3,5 miljard. Dit bedrag is nu gestegen naar SRD 8 miljard. Toch kunnen volgens het Assembleelid basiszaken niet gegarandeerd worden. Met minder geld is door regering-Venetiaan een betere service verleend aan de samenleving, terwijl regering-Bouterse met 8 miljard faalt in elke sector, zei Mathoera. Volgens haar ligt het aan de kwaliteit van leiderschap. "Want de kwaliteit van leiderschap in het land bepaalt de kwaliteit van de ontwikkeling."

"Het leven van de burger lijkt geen waarde te hebben en kennelijk geen prioriteit.
Terwijl humanitaire organisaties bedelen in Nederland, gaan delegaties wekelijks op reis. Ergo, er wordt prioriteit gegeven aan het benoemen van districtscommissarissen," betoogde het VHP-fractielid. De negen dc's kosten het land aan salaris alleen SRD 65.000 per maand en op jaarbasis SRD 780.000. Een aantal dc's zitten op de bank. "Is men wederom alleen geïnteresseerd in het winnen van de verkiezing?"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May