Amerika kiest, verstandig of onverstandig?
05 Nov 2016, 08:54
foto


Deze vraag zal ik niet met ja of nee beantwoorden. De prudentie voor wat betreft de keuze die uiteindelijk gemaakt zal worden, laat ik als niet direct belanghebbende observer, geheel over aan het volk van de VS. In een voorgaande bijdrage heb ik aangegeven dat een grote mobilisatiecampagne tegen Donald Trump in gang gezet is. Zelfs door prominente leden van de Republikeinse partij, wordt de actie voor het afhouden van deze populist en egotripper om het Witte Huis te betreden, ondersteund. Ondertussen hebben enkele top-Republikeinen gezegd Donald Trump toch te zullen ondersteunen.

Uit de drie debatten die wij hebben mogen aanschouwen, is evident geworden dat Hillary Clinton op zeer professionele en uitgaande van haar ervaring met het landsbestuur, Donald Trump heeft weten te verslaan. Ik laat in het midden of het inhoudelijke van deze debatten gericht was op issues die de toekomst van de VS moeten bepalen. In elk geval gaf de vertoning een ander beeld dan wij gewend zijn van de verkiezingsdebatten in de VS. Maar in de afgelopen drie weken zijn er heel wat ontwikkelingen geweest. Donald Trump die op de sentimenten van vele Amerikanen weet in te spelen vanuit het podium, heeft zich ondanks de grote mobilisatie als straks bedoeld in de race naar het Wittehuis weten te handhaven.

Hoewel Hillary Clinton volgens de diverse peilingen, ook die van de conservatieve nieuws zender FOX News, in de meeste Staten een voorsprong heeft, moet ik, strikt uitgaande van deze peilingen, constateren dat er zich negatieve verschuivingen bij de democraten hebben voorgedaan. Concreet houdt dit in, een versmalling van de voorsprong van Hilary Clinton op Donald Trump. Maar zoals bekend is, zijn peilingen voorspellingen op basis van veronderstellingen per moment. De definitieve balans wordt opgemaakt na de stemming op 8 november. De zogenoemde Blue States geven nu 272 kiesmannen aan Hillary en de Red States geven 179 kiesmannen aan Donald Trump. De Battleground States, die in totaal 87 kiesmannen opleveren, zullen de beslissende uitslag bij deze verkiezingen bepalen.

Karakter van de campagne
Er is bij deze campagne in vergelijking met voorgaande verkiezingscampagnes in de VS, niet zo zeer gebruikt gemaakt van sociaaleconomische issues, maar het accent lag mijns inziens meer op de persoonlijke aanvallen. Onthullingen van schandalen variërend van via Wikileaks uitgelekte e-mails tot vrouwen molest/denigreren. Van niet betalen van Fed-Tax tot vermeend gesjoemel met fondsen verkregen voor sociale doelen. Kortom de ene complottheorie na de andere. Ik denk dat de media een groot aandeel heeft in de bepaling van de richting/wending, die de verkiezingscampagne tot nu toe is ingeslagen of heeft genomen. Verder heb ik geconstateerd dat de campagne een karakter vertoont dat sterk neigt naar racisme. Mensen geven zich openlijk uit als wit-nationalist en mobiliseren dienovereenkomstig de witte mensen om op Trump te stemmen. De Islam wordt verguisd en Amerika wordt openlijk gezien als een Christelijke republiek door bedoelde personen. Dit, terwijl Amerika een seculiere Staat is. Ik krijg enigszins de indruk dat de Amerikanen terug zijn gevallen in de periode van de Ku klux klan beweging, in de periode van rassen rellen waarbij er in diverse openbare aangelegenheden een segregatiebeleid te bespeuren was. Er is mijns inziens veel interne vuile was, gedreven door racisme, buiten gehangen.

Is Amerika klaar voor een vrouwelijke president?
Bij de verkiezingen van 2008, heb ik reeds vastgesteld dat conservatief Amerika, meestal Republikeinen, niet ready was voor een zwarte of een vrouw als president. Barack Obama is toch president geworden, maar wij hebben gezien welke houding de Republikeinen geëtaleerd hebben en nog steeds etaleren naar de zwarte president toe. Het ontstaan van een populist als Donald Trump, is een regelrecht gevolg van het optreden van de republikeinen richting President Obama en zijn beleid. Dus durf ik te stellen dat de creator van een Donald Trump, de Republikeinen zelf zijn.

De socialisering van Amerika onder andere door de Obama care, werkt nog steeds als rode lap op jong en oud binnen de republikeinse partij. Neem, maar als voorbeeld dat de jonge vrouw Kayleigh McEnany en de jonge heer Corey Lewandosky elk medium, aangrijpen om de Obama care aan te vallen. Men gaat nooit inhoudelijk in op de Obama care en dat het zeker twintig miljoen Amerikanen een Health verzekering gebracht heeft. Het is verder onvoorstelbaar voor enkele reporters en analisten dat Amerika voor een groot deel tot op heden denigrerend uitkijkt naar de vrouw, in dit geval voor de presidency. Dus zijn er nog miljoenen conservatieven die geen vrouw als president wensen. Het grappige is dat onder deze groep Amerikanen ook vrouwen zitten.

Wat sterk onderbelicht wordt door diverse commentatoren is, dat de Witte nationalisten een keuze voor Hillary Clinton zien als het continueren van het Obama beleid. Blijft vasthouden dat deze witte nationalisten noch voor een zwarte president, noch voor een vrouwelijke president zijn. De millenials (18-35 jarigen) hebben gelukkig een andere mening over dit vraagstuk. Ook issues als LBGT, immigratie en abortus worden progressief benaderd door de millenials, hetgeen als een voordeel werkt voor de democraat Hillary Clinton, indien deze groep daadwerkelijk gaan stemmen.

Conclusie
Wat de verkiezingsuitslag ook mag zijn,Amerika zal een nog sterk verdeeld land worden/blijven. Dit zal op termijn consequentie hebben voor dit land als Supermacht. Echter zal in het geval Hillary wint, er pogingen worden gedaan om het woord ‘United’ duidelijk inhoud te geven. Ik voorspel bij winst voor Donald Trump een divided republikeinse partij, met de mogelijkheid dat er een nieuwe partij wordt opgericht door het kamp Donald Trump. Daarbij zal grote delen van de Tea party leden zich voegen.

Bert Eersteling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May