Zwitserland start corruptieonderzoek zoon president Obiang
04 Nov 2016, 14:33
foto
Twee van de luxeauto's van vicepresident Teodorin Obiang van Equatoriaal-Guinea die in beslag zijn genomen. (Foto's: AFP)


Na Frankrijk is nu ook Zwitserland een corruptieonderzoek gestart naar Teodorin Obiang Nguema, de zoon van president Teodoro Obiang van Equatoriaal-Guinea. Het staatshoofd heeft zijn zoon gemaakt tot vicepresident van het land. In Zwitserland zijn luxeauto’s van Teodirin Obiang in beslag genomen. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van geld.

Vicepresident Obiang heeft geen commentaar gegeven. De Zwitserse autoriteiten hebben in totaal elf auto’s in beslag genomen. Onder deze zijn een Porsche ter waarde van meer dan US$ 830.000 en een Bugatti Veyron, met een prijskaartje van US$ 2 miljoen.

De verdachte Obiang moet volgend jaar voor de rechtbank in Frankrijk verschijnen voor soortgelijke aanklachten die hij ontkent. De aanklagers in Genève zeggen dat hij de olierijkdom van zijn land heeft geplunderd voor zijn eigen luxe. Hij heeft onder andere een prive-jet en Michael Jackson memorabilia gekocht.

Equatoriaal-Guinea, is een klein land aan de westkust van Afrika, waar in 1995 grote hoeveelheden olie zijn gevonden. President Teodoro Obiang Nguema is de langstzittende leider van Afrika. Mensenrechtenorganisaties beschrijven hem als één van de meest repressieve Afrikaanse leiders. Hij heeft in 1979 naar de macht gegrepen.

President Obiang is twee keer in Suriname geweest. De eerste keer in februari 2012 en in augustus vorig jaar voor de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. President Bouterse heeft in juli 2012 een bezoek gebracht aan Equatoriaal-Guinea. Hij kwam terug met de sleutels van de deelstaten Bata, Mongomo en Malabo.

President Obiang heeft zijn 47-jarige zoon Teodorin in juni gemaakt tot vicepresident. Teodorin moet volgend jaar terecht staan in Frankrijk voor corruptie en verduisteringsaanklachten. Hij is via een hof van de Verenigde Naties bezig deze aanklachten aan te vechten. Het is niet te verwachten dat hij zal verschijnen voor de Franse rechters.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May