Rumoerig begin algemene politieke beschouwingen
04 Nov 2016, 07:08
foto
Assembleelid Mahinder Jogi maakt er een punt van dat het Meerjaren Ontwikkelingsplan ontbreekt. (Foto: Raoul Lith)


De algemene politieke beschouwingen zijn donderdag rumoerig begonnen. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) viel erover dat het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2017-2020 ontbrak. De begrotingen zijn strijdig met de grondwet opgesteld en zijn dus nietig, meent Jogi. Andere Assembleeleden vielen erover dat de beloofde schriftelijke verantwoording over de Staatsobligaties die de regering is aangegaan voor US$ 550 miljoen, niet is verstrekt.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei aan Jogi dat tijdens het fractieleidersoverleg en de huishoudelijke vergadering waarin de procedures over de begroting besproken zijn, er geen punt is gemaakt van het ontbreken van het ontwikkelingsplan. Zij vond dat Jogi onterecht deze kwestie aan de orde stelt. Simons verwees Jogi naar zijn fractieleider om bezwaar te maken. Santokhi was niet aanwezig op de vergadering wegens uitlandigheid.

Jogi bleef erbij dat in strijd met de grondwet wordt gehandeld. Het Assembleelid vroeg zich af hoe de begrotingen opgesteld zijn als het ontwikkelingsplan er niet is. Hij schreeuwde nog door de zaal dat de president het volk misleidt en de Assembleevoorzitter ook meewerkt aan schending van de grondwet.

Waarnemend fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, vroeg om een korte schorsing, waarmee Simons instemde. In de korte onderbreking besloot oppositie dat de NPS-fractieleider Gregory Rusland het woord zou voeren, naar aanleiding van de schorsing. Er werd niet ingegaan op het bezwaar dat Jogi gemaakt had.

Rusland kaartte aan dat de oppositie erover valt dat tijdens een huishoudelijke vergadering aangedrongen werd op informatie van de regering over de Staatsobligaties die op de internationale markten zijn uitgezet. Hij voerde aan dat afgesproken was dat uiterlijk donderdagmorgen de stukken er zouden zijn. Er is slechts minimale informatie verstrekt, terwijl gevraagd was dat de regering alle relevante informatie zou verstrekken.

De Assembleevoorzitter beaamde de versie van Rusland. Voorgesteld was in de huishoudelijke vergadering dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën nadat de fracties aan het woord waren gekomen, donderdag nog informatie zou verstrekken. Hier was de oppositie er niet mee eens. Uiteindelijk werd afgesproken dat de informatie op schrift verstrekt zou worden. De bewindsman was op dat moment naar een jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds op Trinidad & Tobago. Simons merkte op dat alvast een deel van de informatie is gegeven en dat de rest nog wordt verwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May