Venezuela: Overheid en oppositie praten over crisis
31 Oct 2016, 12:47
foto
President Nicolas Maduro schudt de hand met oppositieleiders, onder wie Jezus Torrealba.(Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering en de oppositiepartijen hebben elkaar voor de eerste keer dit jaar ontmoet om te proberen de diepe politieke crisis waarin het land zit, op te lossen. President Nicolas Maduro heeft de eerste van een aantal rondes bijgewoond. Een gezant van het Vaticaan en andere bemiddelaars begeleiden de gesprekken.

De oppositie wil een referendum over de vraag of Maduro moet aftreden. Van haar kant beschuldigt de linkse regering de oppositie van het aanzetten tot geweld op straat en wil dat zij het "neoliberaal" economisch beleid laat varen. De bijeenkomst is gehouden in een museum in het westen van de hoofdstad Caracas. Zij volgt op een algemene staking en grote bijeenkomsten van de oppositie. President Maduro heeft de hand geschud van de vijf leiders van de oppositie, onder wie Jezus Torrealba, het hoofd van de coalitie van oppositiepartijen, de Democratische Eenheid Coalitie.

"Er is geen alternatief voor dialoog en samenkomst, op zoek naar gemeenschappelijke belangen van de natie," zei Maduro bij zijn aankomst. De Vaticaanse gezant, aartsbisschop Claudio Maria Celli, heeft beide partijen aangespoord om deel te nemen aan serieuze dialoog om de politieke crisis te bezweren. "De paus volgt de situatie in dit land op de voet en hoopt dat dit proces rustig kan blijven," zei hij. Voormalige politieke leiders uit Panama, de Dominicaanse Republiek en Spanje, onder wie de voormalige Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, helpen ook bemiddelen.

De oppositieleiders in Venezuela hebben vrijdag een algemene staking georganiseerd om druk uit te oefenen op hun verzoek om een referendum. Veel winkels, bedrijven en scholen bleven gesloten, maar de kracht van de staking was fragmentarisch. Armere gebieden hebben de oproep grotendeels genegeerd.

Honderdduizenden mensen hebben woensdag geprotesteerd tegen president Maduro nadat een terugroep referendum was opgeschort. De electorale autoriteiten hebben eerder deze maand het proces van het verzamelen van voldoende handtekeningen om een volksstemming door te drukken, opgeschort als gevolg van ‘fraude.’ Aanhangers van president Maduro zijn de straat op opgegaan.

De regering en de oppositie liggen met elkaar overhoop over de schrijnende economische problemen van Venezuela, die hebben geleid tot voedseltekorten, gebrek aan medische benodigdheden en regelmatige stroomstoringen. De inflatie, die al de hoogste in de wereld is, zal naar verwachting volgend jaar nog verder stijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May