Verzekeraar benadeeld: Teveel recepten voor één patiënt
31 Oct 2016, 00:01
foto


Vaak wordt er gezegd dat sommige artsen teveel recepten uitschrijven of dat apotheken niet alles wat op een recept staat, afstaan aan de patiënten, maar wel hiervoor declareren. Starnieuws heeft de hand gelegd op enkele documenten waaruit blijkt dat een verzekeraar voor ruim SRD 125.000 is benadeeld, omdat een patiënt ruim 4.767 insuline penfills heeft gekregen bij verschillende apotheken in periode van januari 2014 tot mei 2016. Deze zaak ligt nu bij de afdeling Fraude van de politie voor nader onderzoek.

De patiënt heeft ruim 4300 penfills teveel voorgeschreven gekregen. Gebleken is dat deze patiënt ook nog in behandeling was bij twee specialisten die op hun beurt ook nog de insuline is voorschreven. Volgens de huisarts kreeg de patiënt vanwege een slecht genezende wond een hogere dosering. Dit kwam op zes tot zeven ampullen per maand voor. De arts schreef meteen voor twee maanden uit. Daarnaast zou de patiënt teruggekomen zijn om meer ampullen te laten voorschrijven, omdat hij niet alles bij de apotheken kon vinden. Zo had de patiënt dan niet voldoende om de maand door te komen.

Dew Sharman, Assembleelid en arts, zegt aan Starnieuws dat er een klapper is waarin de toegestane hoeveelheid opgenomen is. De arts mag dat aantal niet overschrijden. Daarnaast kan een foute dosering levensgevaarlijk zijn voor een patiënt. “Het kan zo af en toe voorkomen dat een patiënt een flesje laat vallen of iets gaat mis ermee, dan schrijven we wel een extra erbij. Bij een hoge dosering zou je als arts maximaal bij de tien penfills kunnen zitten op maandbasis. Als je als arts merkt dat dezelfde patiënt steeds terugkomt voor meer, moet je een stop kunnen zetten eraan. In Suriname merken we vaak dat patiënten medicijnen laten voorschrijven voor anderen: buren, families, vrienden of kennissen. En dit mag niet en artsen moeten hierop streng toezien”, stelt Sharman.

Op 5 mei van dit jaar had directeur van Self Reliance, Maurice Roemer, aan Starnieuws verteld dat transparantie van apotheken zoek is. Hij merkte op dat apothekers verschillende prijzen hanteren voor dezelfde medicatie. Uit de documenten is gebleken dat de patiënt over een periode van ruim twee jaar de recepten kreeg. De arts verklaarde tussen zes en zeven penfils per maand te geven maar bij de declaratie van apotheken bleek het meer te zijn: soms tussen de tien en twintig. Dezelfde patiënt heeft zo drie dagen achter elkaar bij drie verschillende apotheken per keer tien stuks ontvangen, hetgeen op een totaal van 30 ampullen binnen drie dagen brengt. Het afwachten is nu op het onderzoek van de politie. Of het Medisch Tuchtcollege hiervan op de hoogte is gesteld, is nog onduidelijk.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May