Jurist Kruisland: Ontslag Satroredjo juridisch niet aan te vechten
17 Dec 2010, 04:30
foto


Het ontslag van minister Martinus Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) is juridisch niet aan te vechten. “Het is geen werkrelatie van een werkgever en een ambtenaar. Wat hier is gebeurd, is een politiek besluit dat alleen op die manier aangepakt kan worden”, zegt de jurist Freddie Kruisland desgevraagd aan Starnieuws. Volgens hem zijn hier geen rechten van de gewezen minister aangetast. Daarom hoeft de reden ‘onmaatschappelijk handelen’ niet gemotiveerd te worden in de ontslagbrief van president Desi Bouterse.

Kruisland zegt dat Sastroredjo zich alleen maar kan beklagen bij De Nationale Assemblee, het politiek orgaan waar de president verantwoording aan verschuldigd is. De Jurist verwijst hiervoor naar artikel 90 van de grondwet. In lid 2 staat dat de president verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee.
Het parlement zou bijvoorbeeld kunnen eisen van de president dat hij het ontslag van de minister terugdraait. “Maar omdat het een politiek orgaan is, zijn er geen mogelijkheden voor sanctie als de president weigert het ontslag terug te draaien. De president kan alleen politiek hierop afgerekend worden”, zegt Kruisland.

De jurist is het daarom niet helemaal eens met een vandaag uitgegeven persverklaring van Eugene van der San, directeur van het kabinet van de president. In die verklaring zegt Van der San dat de president aan niemand verantwoording verschuldigd is dan alleen aan de politieke constellatie waaraan hij zijn macht ontleent. “De president is volgens de grondwet wel verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblee”, benadrukt Kruisland.

Jurist Freddy Kruisland
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May