Suriname dia voor de tiende keer aangestoken
29 Oct 2016, 00:48
foto
De Suriname dia is vrijdagavond aangestoken op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


De Suriname dia is vrijdagavond voor het tiende achtereenvolgende jaar aangestoken op het Onafhankelijkheidsplein. Dit gebeurde zoals gewoonlijk op spectaculaire wijze, waarbij Hanuman landt op het plein. Hierna verwelkomt hij Ram en Sita die zittend op een vogel arriveren. Hierna werd de dia aangestoken.

Anielkoemar Manorath, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), zei dat Divali van een feest dat thuis werd gevierd, is uitgegroeid tot een nationale manifestatie. Hij legde uit dat het doel van de CUS is om diverse culturen bijeen te brengen. Het aanmaken van de Suriname dia levert een bijdrage tot natievorming.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens het staatshoofd het publiek toegesproken. Hij memoreerde dat het president Desi Bouterse is geweest die Divali heeft verheven tot een nationale feestdag. Hij legde uit wat de diepere betekenis is van Divali, waarbij introspectie belangrijk is. Door de Suriname dia op het Onafhankelijkheidsplein aan te steken, worden erschillende bevolkingsgroepen erbij betrokken. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars cultuur.

De Suriname dia zal blijven branden. Er wordt steeds ghee toegevoegd aan de dia. Iedereen is welkom. Divali is een nationale feestdag die zondag wordt gevierd, op de donkerste dag van de maand. Het licht dat wordt aangemaakt, moet de duisternis verdrijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May