Santokhi: VHP wil licht in tunnel zijn naar toekomst
29 Oct 2016, 22:10
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt het publiek toe tijdens een Divali-bijeenkomst. (Foto: VHP/Randjiv Sunderpersadlall)


"Vooral in deze tijd van crisis in het land, hebben we meer dan ooit energie nodig, licht nodig. Licht voor elkaar, licht voor ontwikkeling, licht voor de toekomst. Als VHP-voorzitter en parlementariër weet ik dat veel mensen onzeker zijn omdat wij in een duistere periode zijn terecht gekomen. Laat Divali het licht voor u brengen. Laat de VHP het licht in de tunnel zijn naar de toekomst. Van deze voorzitter kunt u verwachten dat hij samen met u het licht zal dragen, de toorts zal dragen, en ervoor zorg dragen dat wij verlichting krijgen in Suriname," zegt partijvoorzitter Chan Santokhi met het oog op Divali.

Santokhi zegt zich gesterkt te voelen doordat Divali universeel wordt gevierd. Het feest wordt over de hele wereld gevierd, in meer dan 180 landen. Divali is een lichtjes feest dat ook tot uiting gebracht wordt door zang gedicht en dans waarbij het accent gelegd wordt op het feit dat Divali in het teken staat van religie, van geloof in onze Schepper. "Wij aanbidden Lakshmi Ma niet alleen, maar vragen haar juist met Divali om te midden van ons te zijn. De Lakshmi wordt door ons verwelkomd en daarom maken wij ons erf, ons huis en onze omgeving schoon. Spiritueel, moeten wij als mens ook onze 'binnenste' schoonmaken vooral naar onze medemens toe," benadrukt de VHP-leider.

Waar mensen met elkaar zijn, komt het weleens voor dat het licht uitvalt. Eenieder plots gehuld in duisternis. "Dan krijgen wij plotselinge angst kreten! Angst en onzekerheid als plotseling het licht uitvalt. Dat is het ander aspect van Divali.
Licht dat moet zorg dragen dat u kunt zien, dat men zich veilig voelt, dat je je omgeving kunt raadplegen en herkennen en dat u mensen ziet! U ziet mensen van verschillende pluimage, van cultuur en geloof. Doordat er licht is, kunt u onderscheidt maken.
Door het licht kunt u respect geven aan die verschillen die er zijn in ons als mens, qua cultuur, religie en door die erkenning en door het respect te geven aan die verschillen worden we een sterke natie.
Door het licht bent u in staat onderscheid te maken tussen goede en slechte dingen.
Door het licht moet u in staat zijn het goede te zien in uw omgeving en wanneer het goede zichtbaar wordt, u inderdaad instaat bent daarmede het kwade te overwinnen. Dat is mijn innige wens!
Het licht kan ook gezien worden als energie, die zorg draagt dat we als mens dagelijks met elkaar kunnen communiceren.
Energie die zorg draagt dat we als mens ontwikkeling kunnen brengen."

Santokhi merkt op dat ongeacht de geloofsovertuiging mensen zich laten leiden door het licht, door energie. En dat is het licht dat nodig is voor de toekomst. "En laat het gezegd zijn dat in deze tijd van crisis het licht moet schijnen in uw hart." Tijdens Divali staat de vrouw centraal. "Laten wij die Lakshmi's dat respect geven, die erkenning geven, die waardering geven voor de offers die zij elke dag brengen. Vooral in deze tijd van crisis zijn het de vrouwen die de zwaarste slagen als eerste moeten opvangen. Mannen werken samen met de vrouwen hard en verdienen toch minder. Zij hebben een tweede en zelfs een derde baan nodig." Santokhi spreekt het publiek moed in en zegt dat er gewerkt wordt naar verlichting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May