COVAB levert 79 ziekenverzorgenden af
18 Oct 2016, 06:05
foto
Geslaagde ziekenverzorgenden tijdens de diploma-uitreiking. Het nieuwe collegejaar is maandag geopend. (Foto: Raoul Lith)


Bij het Elsje Finck-Sanichar College, COVAB, hebben 79 afgestudeerde ziekenverzorgenden hun diploma in ontvangst mogen nemen. “Inderdaad is het een bijzonder moment, niet alleen voor COVAB en de geslaagden, maar voor de totale gezondheidszorg. Deze ziekenverzorgenden gaan hun bijdrage leveren zowel in de primaire gezondheidszorg, als binnen de ziekenhuizen. Ze zullen in verschillende settings bijdragen om mensen gezond te houden en mensen die niet gezond zijn, gezond te krijgen,” zegt directeur Angele Wallerlei-Kumbangsila.

De COVAB-directeur denkt dat er voldoende ziekenverzorgenden zijn in Suriname. Er is echter een afspraak met het ministerie van Volksgezondheid om het tekort aan verpleegkundigen, die met de komst van onder andere de nieuwe ziekenhuizen zal ontstaan, te berekenen.

Tijdens de beëdigingsceremonie is Aivara Pinas uitgeroepen tot best geslaagde van de drie jaren durende opleiding. Zestien geslaagden die de eed aflegden, zijn van de dependance van het onderwijsinstituut in Nickerie.

Volgens de COVAB-directeur moeten de ziekenverzorgenden zichzelf niet zien als verpleging. Die is onderdeel van de behandeling van de arts, terwijl de ziekenverzorgende hier los van staat. De ziekenverzorgende helpt de zorgvrager met de verzorging, waarbij die zelf mag bepalen hoe die eruit mag zien. Het is dankbaar werk, ook al lijkt het er soms niet op, zegt Wallerlei-Kumbangsila. Ze benadrukt het belang van de samenwerking en overleg met collega’s en leidinggevenden tijdens het werk. Ook de waarden en normen, vertrouwelijkheid, eerlijkheid en respect, weldoen, rechtvaardigheid en autonomie zoals verwoord in de beroepscode voor de verzorgende, beklemtoont Wallerlei-Kumbangsila.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May