Conclusie debat DA'91: Rechtvaardig energietarief nodig
17 Oct 2016, 04:18
foto


De energietarieven die de samenleving nu betaalt, zijn niet rechtvaardig. Hierin moet er verandering komen. Dit is de conclusie van een discussie die DA'91 heeft georganiseerd, waarbij Edmund Neus een inleiding hield.

Neus voerde aan dat het gecalculeerde tarief voor de consument vele malen hoger ligt dan het zou moeten. Dit komt door ongunstige overeenkomsten met toeleveranciers, waarbij twee tot driemaal de correcte prijs wordt betaald. Om deze ernstige benadeling van de consument te beëindigen moeten de fouten gecorrigeerd worden.

Een verhoogd energiegebruik kan ook niet in de schoenen van de burger geschoven worden, omdat vele burgers gedwongen zijn om apparatuur zoals hydrofoors in te zetten, teneinde water in huis te krijgen. De slechte straatverlichting is er de oorzaak van dat velen, teneinde hun veiligheid te waarborgen, gedwongen zijn lichten rondom hun woning aan te laten gedurende de nachtelijke uren.

Duurzaam energiebeleid
De nog steeds niet opgeloste corruptiezaken bij de EBS zijn ook ten nadele van de samenleving, aangezien ook de gelden die hierbij verspild en verdwenen zijn, uit de zakken van de burgers komen. Het is dringend noodzakelijk helderheid in deze zaken te brengen en de gelden terug te vorderen. Aanpak van deze zaken zal zeker leiden tot een betaalbaarder worden van de energietarieven.

Het is duidelijk dat er nu geen sprake is van een duurzaam energiebeleid. Volgens Neus biedt zonne-energie een goed alternatief. Ook hydro-energie en windenergie werden genoemd als mogelijkheden. De aanwezigen waren het erover eens dat er in sommige gevallen diepgaand onderzoek vereist is naar deze vormen van energie-opwekking. Daar zou in geïnvesteerd moeten worden, ook door de particuliere sector. Er is een dringende noodzaak aan duurzaam en voorspelbaar energiebeleid, ook rekening houdend met de Klimaatovereenkomst van Parijs die per 2020 ingaat.

DA’91 is voorstander van een dusdanig energiebeleid dat de energievoorziening gegarandeerd is, evenals het stimuleren en gebruik van alternatieve energiebronnen. Het traject zal gekarakteriseerd moeten worden door een gebalanceerde inzet van de verschillende energiebronnen om op lange termijn te komen tot een duurzame energievoorziening. Hierbij zal een belangrijke factor zijn, de betaalbaarheid evenals de centrale rol die energie heeft in het stimuleren van ondernemerschap en duurzame ontwikkeling. Onmisbaar hierbij is de politieke wil, transparantie en deskundigheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May