Mathoera: Veiligheid via dialoog en duurzame oplossingen
16 Oct 2016, 18:21
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


In een tijd waar burgers met angst en paniekgevoelens zitten vanwege de verhoogde en verruwde criminaliteit, zal polarisatie de veiligheidssituatie alleen verergeren. In deze tijd hebben ambtenaren van politie motivatie, coaching en bemoediging nodig om met vereende krachten de strijd aan te binden tegen criminaliteit om de veiligheid terug te brengen in de samenleving. De regering en de Korpsleiding hebben geen keus dan alle communicatielijnen open te houden en samen met de vakbond te zoeken naar oplossingsmodellen.

Dit zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Zij was voordat zij de politiek inging, commissaris van politie. De bijkans 200 wekelijkse gevallen van ernstige meldingen van inbraken, gekwalificeerde diefstallen, overvallen en berovingen leggen grote druk op ambtenaren van politie. Zij zijn de eerste schakel in het contact met burgers, slachtoffers en verdachten en moeten met gebrekkige middelen de criminaliteit bestrijden en oplossingsmodellen aandragen. Anderzijds zijn zij ook zelf getroffen door de economische crisis, waar zij net als grote delen van de samenleving extra inkomsten moeten genereren om hun hoofd boven water te houden. Die mogelijkheden worden hen ontnomen door een beklemmend dienstrooster en allerlei impopulaire maatregelen van overuurbeperkingen, detacheringen, waar weinig rekening wordt gehouden met woon-, werkafstand en de specifieke gezinssituatie. Deze factoren creëren allemaal een zuur klimaat, welke zijn weg vindt naar de huidige vakbond, die in tegenstelling tot het voorgaande oor heeft om ambtenaren tegemoet te komen, stelt de volksvertegenwoordiger.

Mathoera ziet het conflict over het huidige dienstrooster, welke inderdaad onmenselijk is, als verzet tegen het zure klimaat. "Hoewel ik de wijziging van het dienstrooster toejuich, vanwege de ruimte en rust, die het zal creëren voor de ambtenaar van politie, zal landelijke invoering hiervan slechts mogelijk zijn, wanneer impopulaire maatregelen worden genomen. Deze maatregelen zullen betrekking hebben op het onder andere afstoten van niet kerntaken van de politie, het sluiten van afdelingen en ressorten. Dit vraagt om politieke wil, durf, tijd en zorgvuldige afweging. Ik kan mij daarom niet voorstellen, dat zo een rigide uitvoering van het rooster is afgesproken. Partijen moeten wederom om de tafel, zodat een gefaseerde invoering van het rooster opnieuw punt van bespreking wordt. De regering en korpsleiding moeten mogelijke compensatiemaatregelen in het vooruitzicht stellen, gedurende het tijdspad van de gefaseerde uitvoering, zodat een win/win situatie wordt bereikt voor alle partijen."

De huidige spanning tussen korpsleiding en vakbond is slechts een incident, waar opgekropte emoties van beide zijden naar boven komen, stelt Mathoera. "Ik verwacht dat meerdere van zulke incidenten zullen komen, zolang de economische perspectieven niet duurzaam zullen verbeteren. Politieambtenaren willen implementatie van goed beleid, welke reëel uitzicht verschaft op een beter loopbaan bij de Politie en een beter leven. En dat is ook wat de samenleving nodig heeft, namelijk een professionele en gemotiveerde Korps Politie Suriname.
Ik zie dit op kort termijn niet komen, vanwege de huidige malaise, waarin Suriname is beland. De druk zal alleen groter worden voor alle partijen. En daarom pleit ik dat in het kader van het groter veiligheidsbelang, communicatielijnen open blijven, problemen concreet benoemd worden en met elkaar gezocht wordt naar oplossingen om de rust te bewaren en politieambtenaren gemotiveerd te houden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May