Uitlevering drugsbaron El Chapo tegen 'februari'
16 Oct 2016, 16:26
foto
Guzman was hoofd van het beruchte Sinaloa drugskartel. (Foto: Reuters)


Mexico verwacht drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman in februari uit te leveren aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft een topbeveiligingsfunctionaris van het land laten weten.

Maar Guzman kan in beroep gaan tegen een eventueel besluit om hem uit te leveren. Zijn advocaten zeggen dat ze zullen "vechten tot het einde." Guzman ziet zich geconfronteerd met meerdere aanklachten in de VS waaronder drugshandel en moord.

De leider van de beruchte Sinaloa drugskartel zit vast in een maximaal beveiligde gevangenis in Ciudad Juarez, in de buurt van de Amerikaanse grens. Hij is in januari gearresteerd nadat hij zes maanden eerder door een tunnel in zijn cel was gevlucht. Guzman was als eerder ontsnapt uit een maximale beveiligingsfaciliteit waar hij zo’n dertien jaar had doorgebracht.

Renato Sales Heredia, Mexico's nationale veiligheidscommissaris, heeft in een tv-interview gezegd dat de regering hoopt de kartel baas "in januari of februari" uit te leveren. Maar advocaat Jose Refugio Rodriguez zegt dat er teveel onafgedane beroepen zijn om de uitlevering zo snel te kunnen doen. "Dat is niet genoeg tijd," stelt Rodriguez. Hij voegt eraan toe dat de enige manier om Guzman volgend jaar te sturen naar de VS is “om hem met geweld (uit de gevangenis) er uit te halen.”

Mexico is in mei overeengekomen om Guzman uit te leveren aan de VS op voorwaarde dat hij de doodstraf niet krijgt. Een rechter is vorige maand begonnen om de zaak te herzien, maar het is onduidelijk wanneer er een uitspraak zal worden gedaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May