Haïti noemt 20 november als nieuwe verkiezingsdatum
15 Oct 2016, 20:10
foto
Na de zoveelste uitstel zijn de verkiezingen in Haïti gepland voor november. (Foto's: AP)


Haïti zal zijn lang uitgestelde presidents- en parlementsverkiezingen op 20 november houden. Dat hebben verkiezingsautoriteiten aangekondigd. De eerste ronde van beide verkiezingen zou vorige week worden gehouden, maar is uitgesteld door orkaan Matthew, die bijna 1.000 mensen het leven heeft gekost.

Het land verkeerd in een politieke onzekerheid sinds de verkiezingen van 2015 ongeldig werden verklaard door fraude en geweld. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon brengt vandaag een bezoek aan Haïti. Tot op dit moment is slechts 5% van de US$ 120 miljoen die de VN had gevraagd als noodhulp ingezameld. Haïti zegt dat in de nasleep van orkaan Matthew meer dan 1,4 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig hebben.

Leopold Berlanger, het voorlopige hoofd van de Kiesraad in Haïti, heeft de nieuwe verkiezingsdatum bekendgemaakt. "We willen betrouwbare verkiezingen organiseren in alle regio's voor alle burgers, met name op het presidentieel niveau," zei hij. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen staan gepland voor 29 januari. "We willen geloofwaardige, transparante en democratische verkiezingen organiseren; we kunnen geen verkiezingen houden die zullen worden betwist.

President Michel Martelly is in februari afgetreden. Het parlement heeft later Jocelerme Privert gekozen als interim-president. Zijn termijn is technisch in juni afgelopen. De presidentsverkiezingen zijn vorig jaar na de eerste ronde in oktober geannuleerd te midden van massale protesten oppositie over vermeende fraude. De klacht is later bevestigd door verkiezingsambtenaren.

Vooruitlopend op het bezoek van de VN-topman, heeft zijn woordvoerder Stephane Dujarric een beroep gedaan op donoren om meer steun te geven voor Haïti, dat het armste land van de Amerika’s is. Ban ki-Moon reist naar één van de zwaarst getroffen steden, Les Cayes aan de zuidelijke kust. Hij zal ontmoetingen hebben met Haïtiaanse politieke leiders en hulpverleners.

Naar schatting zijn120.000 huizen beschadigd of verwoest door de krachtige categorie vier orkaan Matthew. Het weersysteem heeft op 4 oktober met winden van 230 kilometer per uur geraasd door Haïti. Ban ki-Moon heeft opgeroepen tot een "massale respons" om het land te helpen. Dujarric zegt dat maar US$ 6,1 miljoen is gedoneerd na de oproep van de VN. Het geld zal de noden van de slachtoffers in Haïti voor de komende drie maanden dekken. Hij heeft ook meegedeeld dat er een aantal veiligheidsincidenten met humanitaire hulp zijn geweest. Bij één van die incidenten hebben vredeshandhavers het vuur geopend om een menigte die probeerde een konvooi te beroven uit elkaar te krijgen.

Carlos Veloso van het World Food Programme van de Verenigde Naties (WFP) zegt dat er mensen zijn die proberen te profiteren van de humanitaire inspanningen. "We hebben voedsel verloren door diefstal.” Een Haïtiaanse motorrijder is donderdag naar verluidt ook geraakt en gedood door een VN-vrachtwagen in de kuststad Saint-Jean-du-Sud. Stroom-, vervoers- en communicatielijnen zijn nog steeds moeilijk en de dreiging van een uitgebreide cholera-uitbraak blijft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May