Colombia verlengt Farc-wapenstilstand
14 Oct 2016, 17:54
foto
"Overeenkomst nu" leest een banner die twee mannen dragen tijdens marsen die zijn gehouden voor vrede in Cali, Colombia.(Foto's: AFP)


De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, heeft een wapenstilstand met de Farc-rebellen verlengd tot eind van het jaar om meer tijd te hebben om het vredesakkoord te redden. Het akkoord dat vorige maand is ondertekend met de linkse rebellen is in een nationale referendum nipt afgewezen.

Santos heeft de afgelopen dagen ontmoetingen gehad met degenen die campagne hebben gevoerd om tegen het akkoord te stemmen. Hij zal nieuwe voorstellen meenemen naar een ontmoeting met de Farc-leiders in de Cubaanse hoofdstad Havana.

De eerste wapenstilstand was met het referendum geëindigd en is al verlengd tot 31 oktober. In een televisietoespraak heeft president Santos gezegd dat hij het besluit om de wapenstilstand te verlengen heeft genomen na een ontmoeting met studentenleiders die marsen in Bogota hadden georganiseerd om het vredesakkoord te ondersteunen.

"Eén van de studenten herinnerde me eraan dat in leger en guerrilla gelederen, er jonge mensen zijn die wachten om te zien wat er gebeurt, in de hoop dat het niet nodig zal zijn dat ze nog een schot lossen," zei hij. "Om die reden, en op verzoek van de studenten, heb ik de beslissing genomen om de wapenstilstand te verlengen tot 31 december."

Santos is voor zijn inspanningen om het vredesakkoord te bereiken, bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Het akkoord is na vier jaar van onderhandelingen tot stand gekomen. De campagne om het akkoord af te wijzen onder leiding van voormalig president Alvaro Uribe, heeft opgeroepen tot een hardere aanpak van de voormalige rebellen.

De campagnevoerders tegen het akkoord zijn bijzonder ontevreden dat in het akkoord is opgenomen dat de Farc-rebellen in aanmerking komen voor congreszetels en straffen die hun vrijheid niet ontnemen, zoals het verwijderen van landmijnen in ruil voor het beëindigen van het conflict.

Farc-leider Timoleon Rodriguez, beter bekend als Timochenko, heeft woensdag gezegd dat hij ervan overtuigd is dat er nieuw leven kan worden ingeblazen in het akkoord. Hij is echter terughoudend om opnieuw te onderhandelen over een aantal punten in het akkoord. Gedurende het meer dan 50 jaar durend conflict zijn naar schatting 220.000 mensen omgekomen en zijn miljoenen ontheemd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May