Colombianen eisen herleving vredesakkoord
13 Oct 2016, 13:03
foto
Familieleden van slachtoffers van de oorlog in Colombia hebben witte bloemen gekregen als symbool van vrede. (Foto: Reuters)


Duizenden Colombianen hebben deelgenomen aan marsen om te eisen dat het vredesakkoord dat de regering en de Farc-rebellen hebben getekend, wordt aanvaard. In de hoofdstad Bogota zijn witte bloemen –symbool voor vrede- door weldoeners gegeven aan families van de slachtoffers.

Het vredesakkoord dat na jaren van onderhandelingen is bereikt, is eerder deze maand met een krappe meerderheid in een nationaal referendum afgewezen. Campagnevoerders voor de ‘Nee stem’ hebben een reeks veranderingen gevraagd.
Farc-leider Timoleon Rodriguez, beter bekend als Timochenko heeft woensdag gezegd dat hij ervan overtuigd is dat de deal nieuw leven zou kunnen worden ingeblazen. Hij heeft er echter aan toegevoegd dat hij terughoudend is om opnieuw te onderhandelen over een aantal punten van het akkoord.

Duizenden studenten, boeren en inheemse leiders hebben in een indrukwekkende vertoning voor het congres in Bogota steun betuigd voor de overeenkomst. "Alle Colombianen moeten werken aan het bouwen van de vrede", zegt Carmenza Pinto (64), die is ontheemd door de oorlog. "We moeten streven naar een betere toekomst en vergeving is het beste voorbeeld dat we kunnen geven."

Eerder had Timochenko gezegd dat hij een aantal bijeenkomsten met de onderhandelaars van de regering heeft gehad in de Cubaanse hoofdstad Havana, om een manier te vinden om de impasse te doorbreken. Hij is ervan verzekerd dat het akkoord kan worden gereanimeerd. "Dit is een conflict dat vee jaren heeft geduurd en veel diepe wonden heeft gemaakt,” zei hij tegen Caracol Radio. "We moeten de krachten bundelen en samen helende balsem voor de wonden vinden. We zullen binnenkort goed nieuws hebben."

Hij is echter terughoudend om opnieuw te onderhandelen over één van de meest controversiële clausules waarin is voorzien in lagere gevangenisstraffen voor rebellen die mensenrechtenschendingen bekennen. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is voor het bereiken van het vredesakkoord, bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Hij heeft laten weten dat hij het prijzengeld zal doneren aan de slachtoffers van het conflict.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May