Haïti wacht nog op toegezegde buitenlandse hulp
12 Oct 2016, 18:20
foto
Burgers proberen wat voedsel te bemachtigen na de doortocht van de vernietigende orkaan Matthew. (Foto's: Reuters)


Interim-president Jocelerme Privert van Haïti zegt dat landen hulp hadden toegezegd, maar dat deze nog niet is ontvangen. Op dit moment is het verwoest land voor zijn herstel vooral aangewezen op zijn eigen fondsen. Haïti is het armste land op het Westelijk Halfrond en is afgelopen week getroffen door de krachtigste storm in tien jaar.

Orkaan Matthew heeft op 4 oktober het zuidwesten van Haïti totaal geruïneerd. Hij heeft geraasd langs de zuidkust van het land en heeft ongeveer 1.000 levens geëist. Honderdduizenden burgers zijn ontheemd. De storm heeft de boeren in het zuiden van het platteland het zwaarst getroffen. De ravage komt zes jaar na de verwoestende aardbeving die een groot deel van de hoofdstad Port-au-Prince met de grond had gelijk gemaakt. De wederopbouw van de aardbeving is nog aan de gang en wordt de teleurstelling over de betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de wederopbouw steeds groter.

Privert zegt dat het de Haïtiaanse regering is gelukt om steun aan de juiste kanalen te geven. Zij heeft de toegankelijkheid van veel gebieden die waren afgesneden door de storm weer mogelijk gemaakt. Overstromingen, aardverschuivingen, neergehaalde bomen en puin hadden veel gebieden geïsoleerd. "Veel landen hebben ons steun toegezegd. Sommige steunen in natura, maar andere hadden beloften gedaan die nog niet zijn nagekomen,” stelt Privert. "Wat we tot nu toe hebben gedaan, hebben we gedaan met publieke middelen uit de nationale schatkist." Hij heeft opgeroepen tot wederopbouw van de infrastructuur en heeft aangedrongen op investeringen in het gebied. Haïti was lang geleden een groen en relatief bebost land, dat langdurige problemen heeft gehad met ontbossing. Privert vindt dat hulp op korte termijn niet moet komen ten kosten van de wederopbouw op lange termijn.

"De nood is om de ontheemden te helpen, degenen die in tijdelijke onderkomens zitten, die zijn verstoken van water, beroofd van voedsel, van medicatie," stelt de interim-president. "Het is noodzakelijk om dringend hulp te bieden. De steun zou geen behoefte voor onbepaalde tijd zijn. We moeten ervoor zorgen dat ... mensen kunnen terugkeren naar hun huizen, hun leven weer kunnen opbouwen, opnieuw kunnen starten met landbouw om te voorkomen dat het land na deze noodtoestand een duik neemt in een voedselcrisis en in een grotere crisis dan die de orkaan heeft veroorzaakt.”

Voor de orkaan had Haïti zich met US$ 55 miljoen aan fondsen opgemaakt voor het houden van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen die vorig jaar zijn gehouden, zijn ongeldig verklaard door beschuldigingen van fraude. Het parlement heeft Privert benoemd om de lopende zaken te beheren totdat er een nieuwe president is gekozen. De verkiezingen waren gepland voor 9 oktober, maar zijn gecanceld toen de orkaan kwam. Een nieuwe datum is niet genoemd, maar de verwachting is dat later in de week een bekendmaking daartoe volgt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May