ICT-sector moet significant pilaar economie worden
12 Oct 2016, 06:26
foto
Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS geflankeerd door secretaris Vincent Kenswil en Nicole Deira van de TAS. (Foto: René Gompers)


Er worden serieuze stappen ondernomen om de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) sector tot een significant pilaar van de Surinaamse economie te maken. Op 18 en 19 oktober wordt er een ICT conferentie gehouden over hoe dat doel te bereiken in 2020. De internationaal getinte conferentie is onderdeel van de ICT Week 2016 die als thema heeft ‘Shaping Our Information Society Towards A Billion Dollar Industry’.

De ICT Week wordt gehouden van 17 tot 21 oktober in de Institute for Graduate Studies en Research gebouw. De activiteit wordt georganiseerd door de ICT Associatie in Suriname (ICT-AS) en de Telecom Autoriteit Suriname (TAS). De conferentie is de belangrijkste activiteit dit jaar. Samen met lokale en buitenlandse sleutelfiguren in de sector en experts en wetenschappers verbonden aan de IGSR zullen er jaarplannen worden opgesteld.

Er zal in die week ook een bedrijvenonderzoek gedaan worden om te meten de mate van ICT-gebruik en ondernemerschap, deelt Nicole Deira, hoofd Financiële en Economische Zaken bij TAS. De ICT Week is ook bedoeld om zakelijke verbindingen onderling en extern tot stand te brengen geeft ze aan. Zo zal tussen de Surinaamse MI-Gliss en het Nederlandse Kadaster International de samenwerking geformaliseerd worden met het tekenen van overeenkomst, vult Vincent Kenswil secretaris van ICT-AS aan. Er komen zes bedrijven op het gebied van geografische informatiesystemen uit Nederland op bezoek.

De samenwerking tussen de ‘coders’ en de creatieve industrie zoals de 3D Modeling en Animation branche, die zich overigens voorbereid op het binnenhalen van grote buitenlandse opdrachten, zal nauwer gemaakt worden, geeft Kenswil aan. Dit zijn internationaal grote elementen die de ICT-sector tot een ‘billion dollar industry’ helpen maken. Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS haalt aan dat er vijf pilaren zijn waarop de ICT-industrie gestoeld is. Educatie, fondsvorming, organisatie ontwikkeling, infrastructuur, wet en regelgeving. Hahn merkt op dat er hard gewerkt wordt aan elk deel van het fundament. Wet en regelgeving, vooral op het gebied van mobiele betalingen, is van zeer groot belang. “Maar we laten ons niet ontmoedigen door ontbrekende wetgeving. Het hoeft niet altijd een tekortkoming te zijn,” geeft hij aan. “We moeten werken met wat er wel is aan wetgeving. ICT stopt niet, het blijft zich ontwikkelen. Wij gaan zeker ‘pushen’ om dingen van overheidswege gedaan te krijgen vooral wanneer de producten uit de ICT merkbaar en tastbaar worden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May