Rol van schelpen belangrijk bij kustbescherming
11 Oct 2016, 20:08
foto
Kathleen Gersie tijdens de presentatie van de studie Assessment of impacts of coastal sea shell and sandmining. (Foto: min. NH)


Ritsen zijn de afgelopen jaren belangrijk geweest als natuurlijke bescherming van de kust tegen zeegolven. Bij toekomstige initiatieven voor ‘coastal zone management’ moet de rol van schelpen worden meegenomen, zegt Kathleen Gersie, Coastal Morphologist.

Ze heeft het resultaat van de studie Assessment of impacts of coastal sea shell and sandmining gepresenteerd. Voor deze studie die een half jaar heeft geduurd, heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) de schelp en schelpzand afgravingen in de gehele kustvlakte tijdelijk stopgezet. Volgens Gersie zal er een groter bewustzijn moeten komen onder de bevolking en participatie van alle betrokkenen en lokale autoriteiten over het functioneren van de Surinaamse kust en de belangrijkheid van ritsen, modderbanken en mangroven.

De weinige stranden in Suriname moeten worden beschermd, heeft Gersie gezegd. Er moeten regels en wetten komen voor de mijnactiviteiten. De rol van deze stranden als natuurlijke kustbescherming, recreatieplaats en broedplaats voor zeeschildpadden moet worden benadrukt. Er zal eveneens moeten worden uitgekeken naar andere alternatieven voor constructie doeleinden. Er moet een kust observatiesysteem worden opgezet om meer data en data sharing te verkrijgen ten einde beslissingen over de kust te nemen.

Er zal nog een studie moeten komen over landinwaartse afgravingen, waar de zandafgravingen ook zijn stopgezet. Het onderzoek landinwaarts zal moeten uitwijzen wat het effect is van de zandopgravingen voor de drinkwatervoorziening in het land. Voor het tweede onderzoek dat ook zes maanden zal duren zijn alle voorzieningen al getroffen.

De resultaten van deze studies zal het ministerie van NH samen met het WWF delen met de samenleving. Met de studies wordt nader gekeken naar alle factoren die door de klimatologische veranderingen in de Caribische regio directe negatieve invloeden kunnen hebben op de kust van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May