Caricom: Inspanningen duurzame energie versterken
11 Oct 2016, 06:36
foto
Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque.


De jongste weersomstandigheden die Haïti, de Bahama's, St Lucia, Barbados, Dominica, Cuba en de Dominicaanse Republiek hebben getroffen, benadrukken dat de inspanningen om potentieel hernieuwbare energie in de regio te genereren moeten worden geïntensiveerd. Secretaris-generaal van de Caricom, Irwin LaRocque heeft dat gezegd in Barbados tijdens de opening van de conferentie van de Europese Unie en de Caricom over hernieuwbare energie.

De grillige en langdurige intensiteit van orkaan Matthew heeft volgens LaRocque de realiteit van de klimaatverandering aangetoond. Hij heeft ook gewezen op de kwetsbaarheid voor de sociale, economische en ecologische gevolgen voor de regio. “De discussie over duurzame energie is daarom belangrijk. Hernieuwbare energie is een essentieel onderdeel van de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen, een belangrijke factor in de strijd om de opwarming van de aarde terug te brengen. Het kan één van de meest schadelijke effecten van de klimaatverandering te beperken. Hernieuwbare energie draagt ook bij aan onze inspanningen voor klimaatadaptatie."

Met de betrokkenheid van de private sector, vertegenwoordigers uit Europa en het Caribisch gebied in een zakelijke dialoog tijdens de conferentie, moet het succes gericht zijn op oplossingen om de potentie voor hernieuwbare energie van de regio te ontwikkelen. De EU en het Caribische Partnerschap hebben een verklaring getekend waarin staat dat ze de samenwerking op het gebied van duurzame energie willen versterken, gesteund door de Europese Investeringsbank.

De uitdagingen van 'goedkope olie' bieden overheden de kans om 'agressiever te streven naar energiezekerheid'. Samen met de ontwikkeling van een mix van hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonne-energie, wind- en waterkracht, is er een behoefte aan beleid en strategieën om een gecoördineerde regionale aanpak van energie-uitdagingen te versterken, voegt LaRocque eraan toe.

De Caricom heeft deze behoefte sinds 2002 erkend en heeft een regionale energie policy aangenomen. Ook heeft zij de Caribbean Sustainable Energy Roadmap and Strategy aangenomen om het beleid te begeleiden, stimuleren en de uitvoering te versnellen.

De EU komt in met 135 miljoen euro voor de Caribische Investeringsfaciliteit, die de betrokkenheid van de particuliere sector bemoedigt in duurzame energieprojecten. De Caribische Ontwikkelingsbank is volgens de Caricom-topman een belangrijke bron van fondsen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May