Koersdaling door afgenomen vraag naar deviezen
09 Oct 2016, 06:48
foto
De indicatieve koers van de Centrale Bank tot 11 oktober.


De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname is tot dinsdag SRD 7,50 voor de US dollar en SRD 8,37 voor de euro. Bij de cambio's is het bedrag zelfs iets lager. Verschillende financiële deskundigen zeggen in gesprek met Starnieuws dat de koers gedaald is omdat grote bedrijven nauwelijks deviezen kopen. De koersdaling heeft niet te maken met meer opbrengsten van vreemde valuta door toegenomen export.

"Zodra de bedrijven en andere grote spelers weer beginnen met opkopen van de dollars en euro's, zal de vraag toenemen en kan de koers weer stijgen. Dit is ook gevaarlijk voor de economie. De koers moet stabiliseren en niet op en neer bewegen," benadrukt een cambiohouder. De koersdaling kan ook te maken hebben met speculaties. Veel bedrijven die gewend waren valuta op te kopen, hebben genoeg SRD's op hun bankrekeningen, maar er wordt niet gekocht.

De koopkracht van de bevolking is meer dan 35% gedaald, waardoor ook vraag naar goederen is afgenomen. Vooral deze maand hebben mensen minder geld om te besteden omdat velen schoolspullen moesten aanschaffen, zeggen deskundigen. In november en december nemen de importen doorgaans toe. De koers is met ongeveer 1 SRD gedaald in drie weken tijd. De prijzen in de winkels zijn nog niet meegegaan met de koersdaling. Velen kijken de kat uit de boom.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May