Merian goudmijn onder budget met gunstige prijzen en expertise
09 Oct 2016, 00:01
foto
Adriaan van Kersen, Managing Director Newmont Suriname legt de bedrijfsvoering uit van de Merian goudmijn. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Newmont Suriname heeft de Merian goudmijn onder het geraamde budget gebouwd. De koersontwikkeling van de Canadese en Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de lage grondstofprijzen leidden tot een besparing, geeft Albert Ramdin, Senior Director External Relations, aan. “Het getal zijn wij nog aan het finaliseren, maar wij denken dat wij een kleine US$ 150 miljoen onder het budget zijn binnengekomen”, zegt Adriaan van Kersen, Managing Director.

De goudmijn is gebouwd in een tijd, waar internationaal geen grote projecten liepen. Hierdoor waren de prijskaartjes voor goederen en diensten aantrekkelijk. Het Canadese bedrijf G Mining Services van Louis Gignac heeft hierdoor “een A management en constructie kunnen bijeen brengen”, legt Ramdin uit. Gignac is de voormalig CEO van Cambior, die de Rosebel goudmijn opzette en draaide tot aan de overname door Iamgold. Behalve de rijke ervaring, het precieze ontwerp en de constructie van de Merian goudmijn, wist G Mining de nodige expertise binnen te halen om het geheel volgens tijdsplanning te bouwen. Ramdin: “We hebben ook lokaal en internationaal goed onderhandeld en rechtstreekse deals gesloten zonder tussenschakels.” De lage olieprijzen drukte de overall transportkosten. Ook de prijzen voor andere grondstoffen als staal en ijzer, noemt Van Kersen gunstig.

Goede vooruitzichten
Vrijdag kregen journalisten een rondleiding op de plant. Afgelopen week kondigde het goudbedrijf de eerste commerciële operatie aan. De laboratoriumexperts werken nog aan het verfijnen van het raffinageproces, waarna de gouden staven in Zwitserland de 99,9% pure goud verwerking ondergaan. Terwijl de productie loopt, investeert het bedrijf verder in exploratie, om winbare hoeveelheden goudreserves te vinden. Binnen de area of interest (500.000 hectare), is er interesse voor nieuwe concessies. De aanvragen zijn al ingediend, zegt Van Kersen. De Delfstoffen Overeenkomst geldt voor dit hele gebied en er is geen nieuwe onderhandelingsronde nodig.” We weten allemaal dat dit een langdurig proces is geweest”. In de area of interest zitten ook concessies van derden en die van de overheid, bestemd voor de kleine mijnbouw.

Het bedrijf heeft de bewezen reserves van 4.2 miljoen ounces al bijgesteld naar 5.1 miljoen met een mijn levensduur van 11 tot 13,5 jaar. Momenteel wordt gemijnd in de Merian II open pit, waarvan al 160.000 ounces erts klaarligt om de fabriek (ook in de regentijd) te voeden. De productiekosten voor aftrek van de belastingen zijn ook aangepast en liggen nu tussen de US$ 650 en US$ 750 per ounce. Er is al tot een diepte van 40 meter gemijnd, in drie lagen van elk 5 meter. Aan het eind van fase 3 – over 13 jaar, zal deze mijn 3 kilometer lang, 2 kilometer breed en 275 meter diep zijn. Het bedrijf wekt in de eigen centrale 44,5 MW op.

Het Amerikaanse goudbedrijf is vanaf 2004 in Suriname, en besloot na verschillende onderhandelingsronden in 2014, om de zaak voort te zetten. Van Kersen is nog steeds optimistisch. “Zakendoen in Suriname is uitstekend geweest. Business klimaat is goed, we zijn dankbaar en hopen hier langdurig te zijn.” Hij benadrukt dat Newmont Suriname een steentje bijdraagt aan de Surinaamse economie. “We kunnen natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor het op/herleven hiervan.”

Feestelijke opening
Er komt redelijk wat geld voor de Staat binnen. Zoals de 6% aan royalty's over de gerealiseerde goudwaarde, die achteraf wordt vastgesteld. Over 2016 ontvangt de Staat US$ 8.6 miljoen aan inkomstenbelastingen Dit loopt in 2017 op naar US$ 10.5 miljoen. Hiernaast int Suriname nog loonbelastingen. Stille investeringspartner Staatsolie die voor 25% is ingekomen, deelt ook in de inkomsten van Newmont Suriname.

In de piekperiode van de constructiefase werkten 2800 personen. Nu werken er nog 1250 mensen, van wie 1130 Surinamers, inclusief 200 Paramaccaners. In de toekomst worden meer Surinamers opgeleid, die de jobs van de 120 expats kunnen overnemen, zegt Van Kersen.
Door een goede samenwerking met de lokale bevolking en de porknokkers, heeft het bedrijf geen directe ‘last’ meer van illegale goudzoekers. “Zij zijn niet actief in ons mijn gebied, maar zitten nog wel vlak achter de eerste rij bomen”, geeft Van Kersen aan. Samen met de stichting UNASAT zoekt het bedrijf naar alternatieve methodes voor hen, om kwikvrij te mijnen. De eerste resultaten zijn goed. De klein mijnbouwers en universiteitsstudenten leren binnenkort hierover. Met Conservation International kijkt het goudbedrijf hoe de natuur te herstellen waar de porknokkers hebben gemijnd.
Volgende maand volgt de feestelijke inauguratie van de Merian goudmijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May