Ramnandanlal: Regering moet beleid drastisch omgooien
08 Oct 2016, 02:06
foto
PALU-ondervoorzitter Henk Ramnandanlal


Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), meent dat de regering het regeerbeleid voor 2017 drastisch moet omgooien. De ingediende begroting van de regering over het dienstjaar 2017 is gewoon niet haalbaar en onrealistisch, en bovendien onwenselijk.

Volgens de gepresenteerde begroting gaat de regering meer dan SRD 4,2 miljard moeten lenen waarvan een heel klein deel (slechts SRD 495 miljoen) besteed gaat worden aan inhoudelijk beleid voor de bevolking en ter ontwikkeling van de economie, de zogenaamde kapitaalsuitgaven. Van het geleend geld zal SRD 2 miljard besteed worden aan lopende uitgaven zoals salarissen, apparaatskosten en subsidies. Dit zal betekenen dat ongeveer US$ 300 miljoen geleend zal worden om consumptief te besteden, wat totaal niet wenselijk is, beklemtoont Ramnandanlal. Het is volgens hem beter om geleend geld te investeren in de productie, zodat de bevolking in staat wordt gesteld om over enkele jaren de geleende gelden terug te betalen.

Zesde jaarrede

De politicus stelt dat de jaarrede van de president bemoedigend en hoopgevend zou hebben geklonken, indien dit zijn eerste jaarrede zou zijn geweest. Maar inmiddels is dit de zesde jaarrede van president Bouterse en is het land in een financiële crisis. Dat zou moeten betekenen dat met de ervaring van de afgelopen zes jaren, de jaarrede meer realistische beloften aan het volk zou moeten bevatten. Met realistische prioriteiten en een meer samenhangend programma zou de regering meer vertrouwen hebben gewekt in haar vermogen om maatregelen te nemen tegen de huidige crisis.

De president heeft een begrotingstekort genoemd in zijn jaarrede van 2.4%. Ramnandanlal zegt dat de werkelijke cijfers gepresenteerd in de financiele nota anders uitwijzen. De gepresenteerde overheidsbegroting over het dienstjaar 2017 heeft een begrotingstekort van 14% van het BBP. Dit is boven de internationale norm en totaal niet wenselijk. Bovendien is een tekort op de lopende rekening van SRD 2 miljard, schrikbarend. Dit zal door leningen moeten worden gedekt. Het zal betekenen dat geleende gelden voornamelijk van de IsDB grotendeels consumptief zullen worden besteed door de regering in 2017. Bovendien maakt de begrotingen duidelijk dat de meerinkomsten uit de Newmont goudmijn en de olieraffinaderij van Staatsolie, onvoldoende zullen zijn om de begrootte tekorten te kunnen dekken.

Beleid omgooien
De PALU-ondervoorzitter roept de regering op om het beleid drastisch om te gooien. De huidige crisis is een financiële crisis die verergerd is door jarenlange structurele problemen binnen de overheid en de Surinaamse economie. De regering zal haar huiswerk moeten gaan doen om een crisisprogramma op te stellen dat zal moeten bestaan uit een haalbaar korte termijn saneringsprogramma met een lange termijn ontwikkelingsprogramma met concrete projecten. Vervolgens zal een wijziging van de IMF overeenkomst moeten worden onderhandeld.

Ook de bestedingen met het bij de IsDB geleend geld zullen anders ingericht moeten worden om gericht de huidige productie op korte termijn te beschermen en op middellange en lange termijn de duurzame productie te stimuleren, meent Ramnandanlal. De overige sectoren zoals het onderwijs, gezondheidssector en de rechterlijke macht, zullen serieuzer moeten worden meegenomen in het crisisplan. Alleen met deze progressieve benadering zal Suriname snel en duurzaam uit de problemen geraken, voert Ramnandanlal aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May